Прокуратурата не е установила да е стреляно по бежанци от България

Иван Гешев смята, че България заслужава да бъде в Шенген, защото е покрила всички критерии

© Георги Кожухаров

Иван Гешев смята, че България заслужава да бъде в Шенген, защото е покрила всички критерииПрокуратурата не е констатирала български полицаи да са стреляли и ранили бежанци по българско-турската граница. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с международното разследване на осем медии, според които в началото на октомври след изстрел от българска страна 19-годишен сириец е сериозно ранен, докато е от турската страна на границата.


Разследването разполага с видео и свидетелски разкази. Младото момче е спасено след три операции, като лявата му ръка ще остане полупарализирана.


От България стрелят по бежанци на границата, твърди разследване на осем медии
От България стрелят по бежанци на границата, твърди разследване на осем медииТезата на Гешев се застъпва с тази на Министерството на вътрешните работи (МВР), които признават, че на 3 октомври е имало инцидент и сблъсък с мигранти, но отричат да е имало стрелба от служители на реда.


"Този инцидент е преди два месеца. Надявам се сега не се използва ситуативно във вреда на България. България е европейска държава и спазваме европейските стандарти. Колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдяната обстановка, т.е., че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно, е имало проверка в Бургас, но не са констатирани тези обстоятелства, във вида, в който се оповестяват медийно. България е покрила всички изисквания за влизане в Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност", смята още главният прокурор.


Решението дали България ще бъде част от шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно от всички министри на вътрешните работи и правосъдието на Съвета на Европейския съюз, насрочен за 8-9 декември. Очакванията са, че срещу членството на България ще бъде наложено вето от Нидерландия, както и вероятно от Австрия.


Това очакване породи и реакция от страна на българските управляващи, като служебният кабинет обяви, че е готов с ответни мерки срещу двете държави, а главният прокурор Иван Гешев поиска от нидерландския премиер Марк Рюте доказателства, че българската граница се преминава срещу 50 евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK