Строителството на 15.2-километров участък от "Хемус" ще продължи поне 5 години

Строителството на 15.2-километров участък от "Хемус" ще продължи поне 5 години

© Надежда Чипева, КапиталСлужебният регионален министър Иван Шишков представи пред Народното събрание напредъка на строителството на първите три участъка на автомагистрала "Хемус". Той отговори на въпрос по темата на депутата от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев по време на парламентарния контрол, информира БТА.


По думите му строителните работи по първия участък (лот 1) от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Дерманци" са изпълнени на 60%. В лот 2 са извършени 20% от предвидените дейности, а в третия - от п. в. "Каленик" до връзката с пътя Плевен - Ловеч, включително пътен възел "Плевен" са реализирани 46% от заложените работи.


Очаквало се строителството на трите участъка от "Хемус" до пътя Плевен - Ловеч, които са с дължина 51.54 км, да завърши в периода 2024 - 2025 г. "Този срок е вследствие на натрупано забавяне от януари до август 2022 г. поради финансова неяснота за заплащането на извършването на строително-монтажните работи", обясни Шишков забавянето с недобре свършена работа от предишното коалиционно правителство.


България е построила 870 км магистрали, преди 10 г. е трябвало да са 1750 км
България е построила 870 км магистрали, преди 10 г. е трябвало да са 1750 км
Лот 1, който е с дължина 15.2 км, започна да се строи през април 2019 г. Първоначално обещаният срок (обещанието беше на третото правителство на Бойко Борисов - бел. ред.) за пускането на този участък беше октомври 2021 г., но впоследствие коалиционното правителство и по-конкретно министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обеща лот 1 да е готов до април 2022 г. След това пусковият срок беше удължен от Караджов с една година - април 2023 г.


Строително-монтажните работи по четвъртия лот - от края на п. в. "Плевен" до п. в. "Летница" - с дължина близо 27 км, както и в петия (Летница - Павликени) може да започнат след решаване на казуса с незаконното строителство по трасето, отбеляза Иван Шишков.


В петък в Народното събрание правителството внесе законопроект за изменение на Закона да устройство на територията. В него регионалното министерство предложи вариант, в който да бъде обявено за търпимо извършено незаконно строителство, включително и строителството на четвърти и пети лот на "Хемус", за да може изграждането на магистралата да продължи. По-рано Шишков е казвал, че незаконното строителство е било допуснато в "строителния хаос" при управлението на третото правителство на Борисов.


Министър Шишков: За да построим всички магистрали, са нужни 20 млрд. лева
Министър Шишков: За да построим всички магистрали, са нужни 20 млрд. лева

"Това, което сме предложили, не касае само четвърти и пети лот на магистрала "Хемус", независимо, че те са най-емблематични. Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде констатирано, че отговаря на нормите и може да бъде обявено за търпимо", обяви Иван Шишков. Според него така държавата ще можела да има гаранции, а гаранциите били изключително важно нещо, когато има строителство.


Добави, че за седми (между Павликени и търновското село Куцина) и осми лот (Куцина - Попово) имало проблем с трасето, което е било предвидено. "Работи се по вариант, в който трасето частично да бъде променено, защото в едната част преминава през територия с ловно стопанство, в другата част преминава през територия, която е в близост до складове, което чисто нормативно е невъзможно", посочи министърът.


За лот девет (Лозница - Буховци) той съобщи, че има уверението на областния управител на Търговище, че на сесия на Общинския съвет е минало разделянето на един имот, което ще даде възможност за реализирането на проектирането и започването на строителството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK