Директорът на "Прозрачност без граници": Нека възстановим културата на почтеността

Годишна конференция на "Трансперънси интернешънъл"

© Дневник

Годишна конференция на "Трансперънси интернешънъл"Спадът на доверието в Западните общества е свързан с отслабването, или дори със срива на основния ценностен консенсус. Не е изненадващо, че това съвпада с девалвацията на истината. Това каза Гари Калман, изпълнителен директор на международната организация "Прозрачност без граници", при откриването на годишната й конференция във Вашингтон вчера.


"Резултатът от това е несигурност, неувереност, фрагментарност, каза Калман. Това възпрепятства всяка възможност за колективни действия, за възстановяване на културата на почтеността. А само въз основа на такава култура - на почтеността - ще успеем ли да укрепим демокрацията, да защитим свободата и мира, да гарантираме устойчиво бъдеще за нас и следващите поколения".


Според президента на "Прозрачност без граници" Дейлиа Ферейра Рубио само преди две десетилетия малцина в САЩ са виждали
корупцията като основен междусекторен проблем


"Днес широко се признава, че борбата с корупцията е предизвикателство, справянето с което е от съществено значение за борбата с климатичната криза, постигането на икономическа стабилност и защитата на основните човешки права. Днес бичът на корупцията и незаконното финансиране е почти всеобщо признат", каза още Рубио.


Според нея фактът, че администрацията на САЩ за първи път от години е признала корупцията като заплаха за националната сигурност е факт, който заслужава сериозно внимание.


"Въпреки че САЩ продължават да се борят с редица нарастващи заплахи и предизвикателства пред демократичните си институции и ценности, администрацията все пак призна ролята на страната в транснационалната корупция и пристъпи към промени в политиката за справяне с нея", каза още Дейлиа Ферейра Рубио.


Според данни, съобщени по времена откриването на годишната конференция на "Прозрачност без граници"


стойността на корупцията в глобален мащаб се изчислява в няколко трилиона долара


всяка година. "Знаем, че корупцията във всичките си форми насърчава неравенството и нарушава човешките права, каза Хюгует Лабел, председател на организационния комитет на конференцията. Злоупотребите включват и "джендър" форми като секстормоз. Престъпните мрежи все по-често намират начини да контролират властта, заплашвайки глобалната сигурност, а автократичните и клептократичните режими пренебрегват основните демократични ценности, за да запазят контрола в ръцете си и да задържат властта без ценности като защитата на човешките права, зачитането на върховенството на закона, прозрачността, почтеността, уважението към гражданите".


Според председателя на организационния комитет на годишната конференция на "Прозрачност без граници"


новите информационни технологии са незаменим инструмент


за разкриване на корупцията и особено на прането на пари в работата на международни екипи. За съжаление обаче, тези технологии се използват и за манипулиране на информация и данни.


"Новите технологии осигуряват средства за организаторите на схеми за пране на пари, незаконна търговия и укриване на откраднати активи, каза Хюгует Лабел. Трябва да видим мерки за борба с корупцията, вградени в разпределянето на ресурси за справяне с основни проблеми като здравеопазване, изменение на климата и следвоенното възстановяване, за да се предотврати значителното отклоняване на тези ресурси, което в определени случаи може да достигне до над 40 % от осигуреното финансиране".


Според Лабел


правилата и институциите са необходими, но не са достатъчни


за успешната борба с корупцията. "Нека се опитаме да създадем обществена подкрепа и социален консенсус, които да ни предпазят от обрат в колективните ни постижения в борбата с корупцията, каза тя. Трябва да възстановим баланса между нормативните и културните подходи. Нека поставим въпроса за ценностите в центъра на нашата работа. Ние се борим за ценности".


Годишната конференция на "Прозрачност без граници" продължава до 10 декември. Тази година тя ще бъде посветена на темата "Изкореняване на корупцията, защита на демократичните ценности" и се провежда в момент, когато корупцията представлява най-сериозната заплаха за световния ред от десетилетия насам. Основна тема в работата на събитието ще бъде отслабването на демокрациите в световен мащаб в контекста на нахлуването на Русия в Украйна и хуманитарните кризи по света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK