България на съд за 1 млрд. лв. от наследниците на приватизатора на "Петрол"

Денис Ершов придоби мажоритарния дял на "Петрол" през 1999 г. , през 2000 г. бе изгонен от България.

© Надежда Чипева, Капитал

Денис Ершов придоби мажоритарния дял на "Петрол" през 1999 г. , през 2000 г. бе изгонен от България.Наследниците на приватизатора на държавната фирма "Петрол" Денис Ершов са завели иск за 1 млрд. лв. в Арбитражния съд на Световната банка срещу България. Синът и дъщерята на Ершов претендират, че българската държава е откраднала огромната компания на баща им, дистрибутор на горива със стотици бензиностанции. За заведеното дело информира в. "24 часа".


Днес малцина си спомнят кой е Денис Ершов, но той беше нашумял през годините на приватизацията и името му се преплиташе със сложни перипетии и съдебни дела на раздържавяването.


Държавният монополист в търговията с горива "Петрол" беше приватизиран през 1999 г. с цялата инфраструктура от пристанища, железопътни връзки и над 500 бензиностанции, като мажоритарният пакет бе купен от Денис Ершов, роден в Русия литовски гражданин. Година по-късно - през 2000 г. Ершов заедно с още четирима руски бизнесмени, сред които и претендентът за "Булгартабак" Майкъл Чорни беше изгонен от България от Националната служба за сигурност, оглавявана тогава от ген. Атанас Атанасов с мотив заплаха за националната сигурност. По-късно съдът отмени забраната и Ершов получи отново право да влиза и пребивава в страната. Умира през 2017 г. на 51 години от онкологично заболяване.
Ершов е инженер по разработка на петролни находища, а след падането на тоталитарните режими в Източна Европа започва търговия с горива. През 1991 г. създава в България компанията "Нафтекс" и с българския бизнесмен Митко Събев става основен акционер и в "Петрол".


"Петрол холдинг" е очаквано печелившо дружество, докато не се скарват съдружниците Денис Ершов и Митко Събев през 2009 г.


По-късно компанията е изкупена от Цветан Василев с пари от КТБ. А след това чрез серия цесии холдингът се контролира от Гриша Ганчев.


Наследниците на Ершов още преди година и половина обявиха намерението си да съдят България заради рейдърското превземане според тях на компанията "от КТБ и Делян Пеевски през 2013 г." През 2021 г. те са изпратили нотариална покана до българското Министерство на финансите
с претендирана сума т 840 млн. долара, на която МФ не е отговорило. За да подадат иск за милиард лв., наследниците трябва да са платили такса десетки милиони, коментират юристи.


Пред юни 2012 г. Денис Ершов е продал дела си от 47.5 на сто в "Петрол холдинг" на швейцарската компания Credit Mediterranee. С това се е предполагало, че се слага край на акционерната война между него и другият собственик на петролното дружество Митко Събев, съобщи тогава capital.bg.


Именно заради принудата да продаде дела си в "Петрол холдинг" е заведено делото


от наследниците. Те твърдят, че са лишени от собственост в най-големия дистрибутор на нефт и газ "Петрол холдинг" заради незаконни действия и бездействия на българската държава в лицето на Варненския окръжен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов надзор .

Дружеството "Петрол холдинг" със стотици бензиностанции беше очаквано печелившо преди да се разрази акционерната война на съдружниците Денис Ершов и Митко Събев и да започне серията съдебни дела

© Цветелина Ангелова

Дружеството "Петрол холдинг" със стотици бензиностанции беше очаквано печелившо преди да се разрази акционерната война на съдружниците Денис Ершов и Митко Събев и да започне серията съдебни дела


В жалбата си наследниците посочват именно българския бизнесмен, който според тях от декември 2009 г. "организирал поредица от действия, довели до незаконна регистрация на решения на предполагаемо събрание на акционерите в Търговския регистър" и това лишило Ершов от контрол в компанията.


Според наследниците на Ершов през ноември 2013 г. съдът е постановил отново връщането на пълен контрол на баща им и друг негов съдружник над холдинг "Петрол". Тогава обаче си разбрало, че междувременно холдингът е продаден на Българска фондова борса, и то на една трета от реалната според тях цена. Но тъй като директорите не са вземали решение за одобряване на продажба, Ершов обжалва сделката през Комисията за финансов надзор. КФН не реагира и Ершов започва съдебни дела. Но междувременно Централният депозитар обявил сделката за неподлежаща на съдебен контрол и я одобрил.


Искът на наследниците на Ершов е регистриран в Арбитражния съд на Световната банка на 11 ноември 2022 г. Предстои дълъг процес, който ще ангажира България най-малкото да си осигури професионално процесуално представителство пред съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK