Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
България засажда 1300 хектара нови гори за 62 млн. лв.

Кратки новини

© Вера Стаевска, Вера Стаевска


Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г." (ОПОС) осигурява 62 млн. лв. за залесяване на българските гори. Средствата ще послужат за изпълнението на ключов ангажимент на България към инициативата на ЕС за засаждане на 3 млрд. нови дървета в изпълнение на стратегията на ЕС за биоразнообразието за 2030 г.


Предвижда се площта на новозасадените гори да е над 1300 хектара, произведените нови фиданки – повече от 2,5 млн., а засадените – над 1 млн. Днес (8 декември) са били подписани договори с три от държавните горски предприятия за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 30 млн. лв. Средствата за Югозападно предприятие – Благоевград, са 12.5 млн. лв., с които ще се засадят над 2.2 млн. дръвчета върху обща площ от 330.5 хектара. На Югоизточното предприятие – Сливен, се предоставят 10 млн. лв. за залесяване на над 151 ха и попълване на площи от над 148 хектара. За Южноцентралното предприятие са предвидени 8 млн. лв. за залесяване около на 154 ха и за попълване на горски култури на близо 41 ха.


До края на годината предстои подписването на още три договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Северозападното, Северноцентралното и Североизточното държавно предприятие от над 30 млн. лв., с които се планира да се залесят над 600 ха нови гори.

Започва строежът на "Клепало" - нов граничен пункт между България и Северна Македония

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна


Стартира поканата за изграждане на ГКПП "Клепало" между България и Северна Македония. Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически проект в новата програма за трансгранично сътрудничество България - Северна Македония 2021-2027. Решението е било взето на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Струмица, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


На него са били одобрени насоките за кандидатстване и строителството на граничния пункт, който ще се финансира с над 10.3 млн. евро от програмата. Програмата ще подкрепя и инвестиции в зелена инфраструктура. За целта са предвидени над 5.2 млн. евро. Това е най-дълго строящият се граничен пункт - вече повече от 20 години, като от македонска страна е готов отдавна и дори започна да се руши.

Над 20 души са арестувани за организиране на боеве с кучета и незаконни залагания

Кратки новини

© Пресцентър СДВР


Полицаи от Пловдив, Пазарджик и Панагюрище са разкрили престъпна група, организирала нелегални боеве с кучета и съпътстващи ги незаконни залагания. За кучешките битки е бил избран труднодостъпен терен в местността "Влайков връх" край панагюрското село Елшица. Уговорките за всяка среща и залаганията са правени в затворени канали на интернет приложения, уточнява БНР.


В неделя полицейски екипи са блокирали периметъра около местността и са задържали 20 мъже и 3 жени от различни краища на страната - Пазарджик, Пловдив, София, Хисаря Хасково, Чирпан, Бяла Слатина, Враца, Асеновград, Старосел. За кучешките битки бил построен специално проектиран ринг оборудван с метални заграждения и осветление. Вътре в ринга е открито тежко ранено от боевете куче, което въпреки че е откарано във ветеринарна амбулатория, е починало от травмите си. Като основен организатор е арестуван 63-годишен мъж от Пазарджик, живеещ в село Елшица. В дома му са открити множество видеозаписи на други боеве.

Антикорупционната комисия глобява с 5000 лв. общинар в Перник за конфликт на интереси

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила конфликт на интереси на заместник-председателя на общинския съвет в Перник Десислав Аспарухов, съобщава БНР.


На заседание на общинския съвет на 23 юни Аспарухов е гласувал решение, с което се променя предназначението на земеделски земи в терени за добив на полезни изкопаеми. По време на гласуването Аспарухов е бил единственият зам.-управител в дружество за добив на въглища, което имало интерес от промяната на предназначението на поземлените имоти, като в периода от февруари до юли заплатата му в предприятието е била увеличавана неколкократно. Заради установения конфликт на интереси КПКОНПИ глобява Аспарухов с 5000 лв. и отнемане в полза на община Перник на сумата от 108.25 лв., представляваща нетно дневно възнаграждение за 23 юни. Решението може да бъде обжалвано пред съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK