Българка спечели награда на Европейския съвет за млади изгряващи иноватори

Българка спечели награда на Европейския съвет за млади изгряващи иноватори


Българката Ива Гумнишка спечели наградата на Европейския съвет по иновациите за млади изгряващи иноватори на възраст под 35 години, съобщиха от съвета. Основателят и главен изпълнителен директор на Humans in the Loop - социално предприятие, което предоставя на хора от засегнати от конфликти общности възможности за дигитална работа, получава парична награда от 50 хил. евро.


В осмото издание на наградите за иновация френският град Екс-Марсилия-Прованс спечели в категорията "Столица на иновациите", като получава 1 млн. евро премия. Харлем (Нидерландия) е победителят в категорията "Изгряващ европейски иновативен град" и спечели награда от половин милион евро.


Наградите са признание за дългосрочните усилия на градовете да създадат среда, която позволява и приема иновациите. Подгласници за "Европейска столица на иновациите 2022" са Еспоо (Финландия) и Валенсия (Испания). Майнц (Германия) и Авейро (Португалия) се наредиха на второ и трето място в категорията "Изгряващ европейски град на иновациите".
В рамките на конкурса бяха връчени шест награди на ЕС за жени иноватори. Отличничките са от Испания, Ирландия, Франция, и Португалия. Награди имаше също за обществени поръчки на ЕС, свързани с иновациите. Наградите бяха връчени от европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.


Европейския съвет по иновациите публикува и последният си доклад за оценка на въздействието. Той показва, че от 2014 г. Европейският съвет по иновациите е финансирал около 1600 стартиращи фирми и малки и средни предприятия, както и над 500 научноизследователски и иновационни проекта. ЕСИ е постигнал комбинирана оценка на портфейла от 40 милиарда евро, включително оценки на 12 компании "еднорози" и 112 компании "кентаври" - 20% от които се ръководят от жени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK