Георги Кожухаров от "Дневник" и Георги Тотев са "Журналист на годината"

Георги Тотев (вляво) и Георги Кожухаров.

© Боряна Пандова, сп.

Георги Тотев (вляво) и Георги Кожухаров.Журналистът Георги Тотев и фоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров спечелиха награда "Журналист на годината" на Българския хелзинкски комитет за поредицата от видео репортаи "Записки от Украйна".


В номинацията им направена от Надежда Цекулова е записано:


"Използвайки силата на документалистиката, Тотев и Кожухаров запознаха българската публика с историите на случайни хора, срещнати на гарата във Варшава, във влака между Варшава и Киев, в работещ като благотворителна кухня рес торант и в бар в Киев, в жилищен комплекс в Буча, на улиците в Бородянка, в метрото на Харков", пише Цекулова.
И допълва: "Излагайки самите себе си на риск, още в началото на тази хуманитарна криза те дадоха глас на украинците пред българската общественост и документираха историите на много от тях, които все още не са напуснали родината си. Правозащитното в работата им е в повдигането на булото на военната пропаганда и демистифицирането на заблудите, подхранвани от дистанцията на българското общество от военния конфликт.
Образите и звуците на създалата бежанска вълна война подчертават важността на журналистиката и документалистиката в такива моменти на криза".


Кои са останалите наградени в годишните награди за принос към опазването на човешките права - вижте тук
Видео от церемонията, провела се на 8-ми декември - тук


Ето и цялата видео поредица "Записки от Украйна". Отделните епизоди може да гледате и през специалната тема в "Дневник" тук.


Записки от Украйна (епизод 1)Записки от Украйна (епизод 2): Настя, която вече се връща в КиевЗаписки от Украйна (епизод 3): Как живее КиевЗаписки от Украйна (епизод 4): "Руските войници, казаха, че живеем в лукс""Записки от Украйна" (епизод 5): На бар по време на война"Записки от Украйна" (епизод 6): Когато орките дойдоха в БучаЗаписки от Украйна (епизод 7): "Ние вече сме други. Не се боим от нищо"Записки от Украйна (епизод 8): "Защо ни причинявате това""Записки от Украйна" (епизод 9) : Между обстрелите в ХарковКакви впечатления от войната в Украйна споделиха Георги Тотев и Георги Кожухаров след завръщането им в България - вижте разказа им в специалното видео студио на "Дневник" тук:


Киев, Бородянка, Буча, Харков: Какво разказват за Украйна кореспондентите на "Дневник"
Киев, Бородянка, Буча, Харков: Какво разказват за Украйна кореспондентите на "Дневник"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK