Книгите, вестниците и бебешките храни ще са с 9% ДДС, реши бюджетната комисия

Петър Чобанов

© Юлия Лазарова

Петър ЧобановПарламентарната бюджетна комисия намали за постоянно данъчната ставка на книгите, бебешките храни, хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания. Така те ще се облагат с 9% ДДС. Решението е на второ четене, като предстои финалното му гласуване в пленарна зала, съобщава БТА.


Бившият министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че една от целите на мярката е насърчаването на четенето чрез купуването на книги. Той уточни, че 9% ДДС ще се прилага и за учебниците.


Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова уточни, че има директива, която допуска да се въведе намалена ставка за вестници и периодични издания. Въпросът е, че по-ниското облагане е по отношение на доставката, а не по отношение на доставчика. Затова за всички трябва да бъде еднаква ставката, защото може да се приеме като дискриминация.
Комисията реши още да остави временно намаленият на 9% ДДС за ресторантьорски услуги и такива свързани за използване на спортни съоръжения. Така мярката ще действа и през следващата година.


Людмила Петкова се обяви против преди да се вземе решението, като обясни, че намаляването на данъчната ставка е била мярка, за да се намалят последствията от пандемията от коронавирус, докато сега няма основание тя да бъде продължавана. Според Чобанов обаче това вече може да се приеме като антиинфлационна мярка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK