МВР и прокуратурата са осъдени да платят рекордно обезщетение заради акция "Октопод"

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ през 2019-та година/

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ през 2019-та година/С решение на Пернишкия окръжен съд МВР и прокуратурата са осъдени да платят над 48 млн. лева на застрахователното дружество "Лев Инс" заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция "Октопод" преди повече от десет години, съобщава сайта bird.bg.


През 2010 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато вътрешен министър беше бившият заместник-председател на партията Цветан Цветанов офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията. Петров беше задържан, а образуваните впоследствие дела катастрофираха в съда. Едното беше прекратено, а по другото бившата барета беше оправдан.


Цветан Цветанов: Започва операция "Октопод"
Цветан Цветанов: Започва операция "Октопод"В иска си "Лев Инс" твърди, че заради действията на разследващите е била създадена обществена нагласа, че дружеството е замесено в незаконна дейност, което пък е довело да загуба на доверие от страна на клиентите и съответно - лоши финансови резултати за компанията. Заради акцията и иззетите документи и техника е било почти невъзможно да възстановят дейността си. А и иззетото било държано дълго време от разследващите и не било върнато въпреки всички молби и заявления.


"Лев инс" завежда делото през 2015 година, но заради многократни отводи е изпратено за разглеждане в Перник. Първо отвод са си направили всички съдии от Софийския градски съд, защото претенциите на компанията са насочени и срещу градския съд.


През 2019 г. делото е пратено в Перник и разпределено на съдия, но тя е командирована в апелативния съд в София. Материалите отиват при втори съдия, но той също е командирован, но в градския съд. Така делото отива при съдия Мария Милушева, която го решава на първа инстанция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK