Министърът на отбраната: Военната помощ за Украйна е според приоритетите й

Министърът на отбраната: Военната помощ за Украйна е според приоритетите й

© Георги КожухаровВластите продължават да не дават информация каква военна помощ ще предостави България на Украйна. Министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни тази сутрин по "Нова телевизия", че "това, което даваме на Украйна, е в топ 3 приоритетите й", но не са самолети МиГ-29, нито Су-25, нито ракетни системи С-300.


Според него и другите държави не казват какво пращат. Не е тайна, но е част от задълбочен анализ. Цитира Закона за класифицираната информация, че информация се предоставя на принципа "необходимост да се знае". Каза само, че става дума за продукция, която вече е произведена.


Очаква решението за помощта да бъде ратифицирано от парламента днес, след което трябва президентът да издаде указ, за да стане възможно изпращането на помощта.
Коментира още, че България продължава да охранява небето си "МиГ-29", а първите F-16 ще бъдат произведени през 2024 г. Обясни, че дори да се произведат по-рано, България няма да има готовност с инфраструктурата.


Ако въобще е стреляно по мигранти, то категорично не е от българска територия, обяви Стоянов по повод разследването на няколко медии за това, че на българската граница се стреля. То бе излъчено в навечерието на решението дали България да бъде приета в Шенген.


Това, което чувам, не е изстрел от автомат "Калашников", обясни министърът и допълни, че граничните власти са въоръжени тъкмо с това оръжие.Доводите, с които излизат Нидерландия и Австрия, нямат нищо общо с критериите за приемане в шенген, каза още Димитър Стоянов.


Не може непрекъснато да се сменят критериите. Не може да се иска доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, при положение, че този доклад е отпаднал за България от Европейската комисия. Странно е това поведение. Странно е да се говори, че в България няма върховенство на закона и има корупция, а в същото време най-големият инвеститор да е от Нидерландия, коментира още Стоянов.


Той призова Австрия да каже защо не работи Шенген. Тоест, този упрек не е към нас, този упрек е към всички страни членки в тази общност, каза Стоянов.


Когато говорим за солидарност, каква е солидарността на Нидерландия и Австрия по отношение на опазване на нашата граница. България пази границата с човешки животи, с финансови средства и то с не малко. От октомври досега Министерството на отбраната е похарчило над пет милиона лева за охрана на българската граница. Къде е солидарността на Европа тук, попита Стоянов.


Той коментира, че Нидерландия и Австрия се опитват да решат вътрешнополитическите си проблеми с външнополитически тези.


Нашите граници наистина се охраняват сериозно. Септември и октомври имахме над 700 военнослужещи на границата, добави Стоянов. По думите му тогава е бил пикът на мигрантския натиск, като са правени по 1600 опита на денонощие за преминаване на границата. Министърът каза, че сега натискът е значително по-нисък и затова присъствието на военни е редуцирано до 200 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK