Кратки новини

"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани
Коледният влак София-Банкя ще пътува и на 17 декември

Кратки новини

© БДЖ

Коледният влак, който ще пътува от София до Банкя и от Банкя до София с най-стария възстановен за движение парен локомотив в парка на БДЖ, ще пропътува още веднъж маршрута на 17-и декември, съобщи компанията. Допълнителният курс ще бъде в 16:00 ч. от Централна гара София. В гара Банкя влакът ще пристигне в 16:32 ч., където ще има престой в който пътниците могат да посетят Коледното градче. Атракционният влак ще тръгне обратно към София в 17:45 ч.


Цената на билета за пътуване в двете посоки е 35 лв. с включено запазено място. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, като за тях не е осигурено отделно седящо място.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново ще бъде спрян за ремонт

АЕЦ "Козлодуй"

© Надежда Чипева

АЕЦ "Козлодуй"


На 10 декември (събота) сутринта шести блок на АЕЦ "Козлодуй" планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск е било взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент. Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".


След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.


В края на октомври шести блок отново бе спрян заради възникнала авария по време на планов ремонт.

След близо 160 хил. имунизации ваксинационният център във ВМА спира работа

Кратки новини

© Лили Тоушек


Временният имунизационен център във Военномедицинска академия преустановява своята дейност, съобщават от лечебното заведение. Оттам отчитат, че са направили близо 160 хиляди имунизации срещу COVID-19.


Решението е във връзка с наблюдавана тенденция за намален брой на желаещите за ваксиниране и ангажираността на медицинския състав в изпълнение на задачи от националното здравеопазване и по медицинското осигуряване на Въоръжените сили на страната.


Създадена е организация при необходимост от имунизации срещу COVID-19 на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия това да става своевременно от специалистите от Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена, в който и понастоящем се осъществяват ваксинации срещу други инфекциозни заболявания.


Открит е изчезналият военен на Витоша

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадър


Военно-окръжната прокуратура обяви, че е открит изчезналият преди ден на Витоша военен. Посочва се, че е в добро общо състояние. Министерството на отбраната съобщи, че на място му е направен първоначален преглед, след което е транспортиран към лечебно заведение, за да се установи здравословното му състояние.


За изчезването му съобщили негови колеги след като на 7 декември не се явил на работа. Колата на 50-годишния мъж е била открита в района на хотел "Морени". В акцията по издирването му са участвали служители на МВР, служба "Военна полиция" и планински спасители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK