България и Турция обединяват сили в охраната на общата си граница

България и Турция обединяват сили в охраната на общата си граница

© Прессекретариат на Държавния главаБългария и Турция ще продължат доброто си сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката и ще обединят и усилия в борбата с нелегалната миграция, се разбра след срещата между президентите на двете държави Реджеп Ердоган и Румен Радев, предаде БНТ. Българският държавен глава е на работно посещение в Истанбул. В българската делегация са министрите на външните и вътрешните работи, на енергетиката и отбраната.


България и Турция имат много добро сътрудничество в икономиката и търговията, като стокообменът тази година е 6 милиарда долара, а целта е да достигне 10 милиарда долара., отбелязаха президентите Радев и Ердоган.
Двамата коментираха и добрите партньорски отношения в областта на енергетиката. Румен Радев очаква още по-добра свързаност в следващите години.


"Искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни да страната моменти и се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености", коментира българският президент Румен Радев.
Турският му колега допълни, че са дадени указания на министрите на енергетиката да търсят сътрудничество, което може да гарантира потребностите на България от природен газ. Според Ердоган съответните министерства ще направят каквото е необходимо.


България и Турция обединяват сили в охраната на общата си граница

© Прессекретариат на Държавния глава


Войната в Украйна променя глобалните доставки на природни ресурси. Един от надеждите пътища е през България и Турция, затова двете страни трябва да набележат и конкретни мерки за действие смята Румен Радев. Той посочи също, че за да успее всичко това е важна добрата охрана на границите.


Българският държавен глава подчерта и приноса на Турция за борбата с незаконната миграция. "Ние високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна за ЕС. Очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена вашата страна по отношение на миграцията, затова и подкрепяме удължаването на съвместните договорености и сътрудничеството на Турция с ЕС", заяви Румен Радев.


Ердоган посочи, че министрите на вътрешните работи на двете страни са имали разговор за охраната на общата граница и как могат да бъдат решени възникващи проблеми.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK