Майката на убитата Евгения: Как ще преживее детето, че баща му е убил майка му

Подсъдимият Орлин Владимиров, обвинен за убийството на съпругата си Евгения

© Лили Тоушек

Подсъдимият Орлин Владимиров, обвинен за убийството на съпругата си ЕвгенияСъстав на Софийския градски съд отхвърли искането на защитата на подсъдимите баща и син за убийството на Евгения Владимирова за връщане на делото и го насрочи за разглеждане по същество за януари и март.


Подсъдимият Орлин Владимиров беше доведен под стража в съда, докато пред Съдебната палата се бяха събрали роднини и близки на убитата му съпруга Евгения, сред тях и майка й Капка Чорбанова, с искане за справедливо наказание.


Вторият подсъдим е бащата на Орлин - Пламен Владимиров, обвинен като помагач за извършване и прикриване на престъплението. По-късно в съдебната зала по време на почивката майката на Евгения се обърна към бившия си сват: "Защо не ме погледнеш, защо мълчиш, как ще преживее детето, че баща му е убил майка му..."
Съдебният състав с председател съдия Вера Чочкова отхвърли и искането на защитата - адвокатите Марковски и Михалков, процесът да се гледа при закрити врати, тъй като според тях медийната публичност за фактите и обстоятелството създавала предварителни нагласи в обществото.


Съдът допусна да се разглеждат паралелно и гражданските искове


от страна на майката, бащата и брата на Евгения в размер по 300 хил. лева от всеки към всеки от двамата подсъдими, а от името на детето 500 хил. лв. общо към двамата.


Отхвърлено беше искането за промяна в по-лека мярката за неотклонение на Орлин Владимиров, който е под стража. Баща му Пламен преди два месеца беше освободен под парична гаранция от 5 хил. лв.

Пред Съдебната палата роднини на Евгения поискаха най-строгото наказание за подсъдимите

© Георги Кожухаров

Пред Съдебната палата роднини на Евгения поискаха най-строгото наказание за подсъдимите


Обвинението към двамата е по най-тежката хипотеза в НК, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Орлин Владимиров е подведен под отговорност като физически извършител, който е удушил съпругата си с няколко пласта домакинско стреч фолио, а баща му Пламен - като помагач, умишлено е улеснил извършването на престъплението и прикриването му.


Домашно насилие във фаталния му вид - убийство


Трагедията с 33-годишната Евгения носи всички белези на домашно насилие, проявено в най-жестоката форма убийство. Младата жена и майка на 6-годишното им дете е удушена в семейното жилище в кв. "Лагера" през октомври 2021 г. според обвинителния акт от съпруга си Орлин. След престъплението той я обявява за изчезнала и дори участва в издирването, като твърди, че е тръгнала на фитнес и повече не се е появила. Криминалистите се усъмняват веднага, тъй като камерите пред блока не потвърждават думите на съпруга й, а по мобилния телефон на баща му пък възникват подозренията към него. Ценна за разследващите е и помощта на криминален лингвист, който улавя следа в повторенията на някои думи на съпруга при разпитите му. Трупът на Евгения е намерен месец по-късно в куфар във водоем близо до Перник. Именно бащата завежда разследващите на мястото при следствен експеримент.


Орлин Владимиров и Евгения са били женени от 7 години, имат дете на 7 години.


И двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат висше образование.


Съдът определи три дати за разглеждане по същество на делото - 17 и 24 януари и 16 март.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK