Прокуратурата: Бойко Рашков отказа да получи призовка за разпит за парите за "Хемус"

Прокуратурата: Бойко Рашков отказа да получи призовка за разпит за парите за "Хемус"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАБившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да получи призовка, с която се призовава като свидетел по дело в Софийската градска прокуратура, свързано с източването на средства за строителството на магистрала "Хемус", съобщиха от прокуратурата. Това се е случило на 2 декември.


"На 2.12.2022 г. призовкар при СГП направи опит да връчи призовка на г-н Рашков, но последният е отказал категорично да получи призовката", уточняват от прокуратурата. Допълва се, че явяването на бившия министър, а сета депутат пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение и е заплашен с глоба от 50 до 2000 лв. От прокуратурата изброяват и всички законови текстове, които задължават Бойко Рашков да съдейства на разследващите органи.


В съобщението се казва, че Рашков е призован като свидетел, за да разкаже всичко, което знае за движението, местонахождението и ползването на паричните средства за изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус". Той трябва да обясни как е научил всички тези данни, за да бъдат те проверени. "Това е единственият начин според българските закони известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", се казва в съобщението.
Съобщението на Софийска градска прокуратура завършва с призив към политиците да "спазват установения законов ред в Република България". "СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокурорските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона", се казва в края на съобщението.


Като министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков, а по-късно и като депутат, Бойко Рашков на няколко пъти говори за злоупотребите със средства, отпуснати от държавата за строежа на трите лота на магистрала "Хемус". Според него част от средствата са изтекли към приближени на ГЕРБ фирми. По случая като обвиняеми са привлечени общо девет души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK