Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие

Георги Гергов

© Надежда Чипева, Капитал

Георги ГерговГраждански протест срещу скритата приватизация на дружеството "Международен панаир Пловдив" и терена от 350 дка в центъра на града, които са част от активите му е планиран за 18 ч. в четвъртък (22 декември). До него се стига, след като със свое решение от 12 декември, пловдивският Апелативен съд осуети първия опит на бизнесмена Георги Гергов да придобие пълен контрол над активите на дружеството. По тази причина с помощта на ГЕРБ и лобито си в Общинския съвет на Пловдив той предприе втори опит. Дали той ще успее ще се разбере на 9 януари следващата година, за когато е насрочено поредно Общо събрание на акционерите на компанията "Пълдин туринвест", през която Гергов опитва да овладее панаира.


В началото на следващата година на него акционерите трябва да повторят гласуването си от 24 ноември. С решението им беше прието Община Варна да апортира в


контролирания от Гергов "троянски кон"


"Пълдин туринвест" дела си от 29% в панаира. Тази сделка трябваше да позволи на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир и така да взема решения за управлението му, без да се съобразява със съдружниците си - държавата и Община Варна. В момента Георги Гергов притежава 50.3% от капитала на панаира. След финализирането на схемата с варненските дялове делът му трябва да стане близо 80% от акциите на панаира.
Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Заради събранието, свикано от Гергов на 9 януари 2023 г., още на 19 декември т.г. пловдивският Общински съвет се събра на извънредно заседание. На него той трябваше да гласува отново против апорта на варненските акции, да упълномощи представителя си в "Пълдин туринвест" да не го подкрепи и да поиска от кмета на Пловдив, в случай че апортът все пак мине, да поиска задействането на т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акциони решения в дружеството. Предложението за това, внесено от съветниците на "Демократична България", беше формално подкрепено и от администрацията на пловдивския кмет Здравко Димитров.


Под претекст, че е болен, той не се появи на сесията, но няколко часа по-късно в социалните мрежи бяха публикувани


снимки от участието на Здравко Димитров в коледен общински банкет


В отсъствието на Димитров обаче Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП" (известна като "БСП-то на Гергов") поиска промяна в предложения проект за решение. Според него представителят на местния Общински съвет в "Пълдин туринвест" трябваше да подкрепи апорта.

Така се стигна до абсурдно решение, с което Пловдив едновременно уж отхвърля, но всъщност приема сделката с варненските акции.

Освен левите съветници на Гергов, зад това предложение на Радев застанаха още колегите им от ГЕРБ, Костадин Гаров - бивш съветник от НФСБ, а сега независим, Ангел Молев от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева.


Именно заради това последно и на практика шизофренично решение общинските съветници от "Демократична България" в Пловдив поискаха свикването на поредно извънредно заседание на Общинския съвет в града, на което


скритата приватизация на Пловдивския панаир да бъде спряна


Според информация, изпратена до "Дневник" от източник, пожелал анонимност, един от най-активните застъпници за одобрението на сделката с варненските дялове в Пловдивския панаир през последните месеци е бил не друг, а пловдивският владика Николай. Неговата близост с Георги Гергов е получавала нееднократни потвърждения.


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.


На 24 юли т.г. Николай провъзгласи Гергов за "архонт" заради "особени заслуги към Българската православна църква". В какво точно се изразяват те така и не стана ясно, но популярният пловдивски сайт "Под тепето" припомня, че Гергов му дари джип БМВ и сребристо "Ауди" с еднакви номера - 3737, тъй като по това време Николай бе тъкмо на 37 години.


Изданието "Под тепето" припомня също, че отново Георги Гергов е дарил на пловдивската митрополия 50% от собствеността на някогашното Гръцко училише в града. Останалата част от имота, оценяван на милиони левове, митрополитът изкупи от останалите му собственици на изненадващо ниската цена от 750 хил. лв.


Обявяването на Георги Гергов за архонт от владиката Николай

Обявяването на Георги Гергов за архонт от владиката Николай


Отново Георги Гергов дари на пловдивската митрополия и терен за параклис, чието строителство започна без разрешение от общината. Въпреки това за церемонията по полагането на първия камък на сградата присъстваха кметът Здравко Димитров, владиката Николай и самият Гергов.


Проверка на "Дневник", извършена в началото на декември т.г., показа, че в продължение на цели пет години след май 2017 г.


кметът на Варна Иван Портних не е предприел нищо


от предвиденото в Правилника за работа на Централния депозитар за безвъзмездно прехвърляне на варненските акции от "Международен панаир Пловдив" на Министерството на икономиката и индустрията, както го задължи местният общински съвет.


Това стана ясно от информация, изпратена от пресслужбата му в отговор на въпроси, зададени от "Дневник". Портних беше задължен да върне акциите с решение на Общинския съвет във Варна. Но именно фактът на неговото очевидно умишлено неизпълнение сега може да доведе до установяването на пълен контрол върху активите на панаира от страна на Георги Гергов. Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева определи това евентуално развитие на казуса като "скрита приватизация".


Община Варна получи акциите си в размер на


29% от Пловдивския панаир като подарък


от държавата през 2016 г. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов.


На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.


Как общинският съвет във Варна послушно изпълни нареждане на Бойко Борисов - тук.


В отговори на Министерството на икономиката след въпроси, зададени от "Дневник", пак в началото на декември т.г. категорично бе потвърдено, че


решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено


"Кметът на Варна не е предприел никакви действия за изпълнението му, не е сключен договор за дарение и Министерството на икономиката и индустрията не е уведомявано за него", пишеше още в отговорите.


"Аз не съм индианец", или как Пловдивският панаир се пренесе във Варна на 2 декември м.г. - тук.
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.


Общинското решение за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест" беше взето в началото на декември м.г. По този начин със съдействието на община Варна и лично на кмета й Иван Портних Гергов получи възможност да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където "Пълдин туринвест" е акционер и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.


Хронология на събитията след решението на Общинския съвет във Варна през декември 2021 г.:

  • 16 ноември 2022 - Община Пловдив като акционер в "Пълдин туринвест" (с 25 %) получава покана за Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", насрочено за 24 ноември
  • 16 - 24 ноември 2022 - Групата на "Демократична България" в пловдивския Общински съвет подготви предложения, които да защитят обществения интерес против скритата приватизация на Пловдивския панаир
  • 24 ноември 2022 - Залата на Общински съвет - Пловдив, е препълнена от граждани, а предложенията на "Демократична България" за активирането на защитни законодателни механизми, са приети с 25 срещу 24 гласа
  • 24 ноември 2022 - Представителят на Общинския съвет изпълнява решението да гласува против апорта на варненските 29% от Пловдивския панаир в "Пълдин туринвест" и заявява пред Общото събрание на акционерите на компанията, че упражнява блокиращата си квота. Това заявление не е взето предвид от представителя на Гергов. Като представител на Общината пред съдебните власти кметът на Пловдив Здравко Димитров е призован да предяви иск за отмяна на решенията, взети на Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест"
  • 28 ноември 2022 - В Търговския регистър е подадено заявление за вписване на притежаваните от Варна акции в Пловдивския панаир като апорт в "Пълдин туринвест". Няколко часа по-късно същия ден общински съветници от Пловдив призовават кмета незабавно да предяви иск пред Окръжния съд в града решенията на Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в капитала му да бъдат обявени за незаконни. Със същото искане трябва да бъде постановено и спиране на производството пред Търговски регистър, за да се възпре вписването на апорта, докато съдът не се произнесе законосъобразни ли са решенията, взети от мажоритарния събственик в "Пълдин туринвест" Георги Гергов
  • 29 ноември 2022 - Административният съд в Пловдив спира производството по вписване на апорта, докато Окръжният съд не се произнесе по иска на местната администрация за отмяна на решенията на Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест"
  • 30 ноември 2022 - Делото в Окръжен съд - Пловдив, е разпределено на съдия Александър Стойчев, на когото и през 2007 г. се е паднало да се занимава с Пловдивския панаир и в медиите се обявяват обстоятелства, които пораждат съмнение в неговото безпристрастност. Посочва се, че "Александър Стойчев е бил "осветен" като съдията, одобрил посочените лично и поименно от Гергов експерти - оценители във воденото тогава съдебно производство. Именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския закон от Стойчев "експертиза", Гергов успя да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007 г.
  • 1 декември 2022 - "Демократична България" и бившият депутат на партията от Варна Стела Николова внасят сигнал до прокуратурата относно бездействието на кмета на града Иван Портних, който не е изпълнил решението на Общински съвет от 2017 г. да подари акциите от Пловдивския панаир обратно на държавата
  • 2 декември 2022 - За да направи случая нерешимо сложен, Гергов изпраща нова покана за извънредно Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" с абсолютно същия дневен ред като от събранието от 24 ноември - приемане на апорт на варненските акции от Пловдивския панаир. В същото време делото в Окръжен съд - Пловдив по оспорването на предишните решения за апорта продължава, а насроченото за 9 януари догодина Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" е на практика втори опит за постигане на същото
  • 7 декември 2022 - Гергов обжалва определението на пловдивския Окръжен съд, с което е спряно вписването на апорта в Търговския регистър. Ако обжалването пред Апелативен съд е успешно, апортът ще се впише в регистъра и ще е действителен за всички, независимо от висящото дело в съда, с което се иска отмяна на решението за апорта
  • 12 декември 2022 - Групата на "Демократична България" в Общинския съвет внася за гласуване изцяло готов проект за решение по казуса. С проекта се повтаря решението на Общински съвет от 24 ноември т.г. Гласуването трябва да се състои на 19 декември
  • 12 декември 2022 - Апелативният съд в Пловдив спира вписването на апорта в Търговския регистър
  • 19 декември 2022 - По време на проведеното извънредно заседание на Общинския съвет съветникът от близката до Гергов група "Автентична лява БСП" Николай Радев иска промяна в предложения проект за решение. Според него представителят на местния Общински съвет в "Пълдин туринвест" трябва да подкрепи апорта. Това предложение е прието с гласовете на ГЕРБ, "Автентична лява БСП", ДПС и още трима независими общински съветници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK