Кратки новини

Кратки новини

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
БСП обжалва наредбата за създаването на нискоемисионни зони в София

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет (СОС) са подали жалба до областния управител на Софийска област срещу наредбата за създаване на нискоемисионни зони в София, която беше приета на последната сесия на СОС на 15 декември. В жалбата съветниците от БСП настояват областният управител да я върне за ново обсъждане в СОС, тъй като според тях била незаконосъобразна и противоречала на материалноправните норми.


Те посочват три аргумента в защита на твърдението си. Според тях имало нарушение на принципа на съразмерност, нарушение на член от Закона за нормативните актове, както и на член от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействие. Според социалистите били нарушени и разпоредби от Закона за електронното управление, както и принципа на равнопоставеност поради "неоправданата дерогация на наложените с наредбата ограничения по отношение на автомобили, които са собственост на общината, държавата и бизнеса".

По време на празниците "синя" и "зелена" зона в София няма да работят

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


По време на коледните и новогодишните празници "синя" и "зелена" зони няма да работят, съобщават от Столична община.
На зоните за платено паркиране няма да бъдат събирани такси в периодите:

  • 24.12.2022 г. - 28.12.2022 г., включително;
  • 31.12.2022 г. - 02.01.2023 г., включително.

БНБ извади от обращение 20-левовите банкноти, емисия 2005 г.

Кратки новини

© Надежда Чипева


Българската народна банка (БНБ) е взела решение да извади от обращение банкнотите от 20 лева, емисия 2005 г., които няма да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 г. След тази дата тези банкноти ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK