Разходите - за какво (ще) стигат семейните бюджети

Разходите - за какво (ще) стигат семейните бюджети

© Цветелина Белутова, КапиталПрез последните три години индивидуалното потребление на човек в България се е увеличило най-бързо в ЕС и е достигнало 65% от средното за страните членки при 58% през 2019 г. Въпреки това страната остава с най-ниските нива на показателя в съюза, изоставайки от предпоследната Унгария с 5 процентни пункта, съобщи "Евростат".


В изминалите 10 г. семействата пренаредиха бюджетите си, започнаха да отделят повече за удобства в домовете си и за свободното си време, но разходите за храна продължават да имат най-голям дял, а в условията на инфлация - значителни при малката потребителска кошница (+21.4% спрямо декември 2021 г.)
А заедно с режийните разноски приближават половината от месечните разходи.


В условията на рязко поскъпване на храните и енергоносителите и неяснотата кои от компенсиращите мерки държавата ще продължи да прилага догодина, семействата неминуемо сменят потребителските си навици.
БНБ прогнозира, че частното потребление, на което досега се дължеше в голяма степен ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП), ще намали темповете на прираст догодина. Инфлацията намалява разполагаемия доход, очаква се забавяне на растежа на потребителските кредити, а хората ще са по-заинтересовани да спестяват заради нарастващите лихви по депозитите.


Вижте в графиката данните на Националния статистически институт за това как се е променяло потреблението на домакинствата в годините.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK