Конгресмен поиска от САЩ санкции срещу Гешев и видя в прокуратурата заплаха за Балканите

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън

© Скрийншот, YouTube

Американският конгресмен Уорън ДейвидсънАмериканският конгресмен Уорън Дейвидсън призовава финансовото министерство на Съединените щати да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев.


Причина са съмненията за корупция и пренебрегването на санкциите, наложени по закона "Магнитски".


Писмото се появи в профила във "Фейсбук" на депутата от "Продължаваме промяната" Иван Христанов, но впоследствие сайтът EurActiv обяви, че е получил документа, а самият Дейвидсън публикува в профила си в "Туитър" копие от него с думите: "Писмото ми относно България е истинско, каквито са и широко разпространените притеснения за избягване на санкции."
В него се казва, че "голяма част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред членки на НАТО като България".


Спецпрокуратурата е прекратила проверка по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Желязков
Спецпрокуратурата е прекратила проверка по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Желязков


Темата за руското влияние се споменава предвид "твърде честото заобикаляне на санкциите (срещу Русия заради войната в Украйна - бел. ред.) от руски актьори и близките им съдружници" независимо от усилията на администрацията на САЩ.


Какво точно се казва в писмото


Дейвидсън припомня за решението от миналата година да бъдат санкционирани влиятелни българи по закона "Магнитски" (сред тях бяха депутатът Делян Пеевски и избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков). "Бюрото за контрол на чуждестранни активи (OFAC) отбеляза, че обозначените лица изнудват действащи министри "с наказателни обвинения от българската прокуратура, ако министърът не предостави... още съдействие."По думите му "използването като оръжие на високата позиция на прокурорите в полза на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и - като цяло - региона на Балканите". За съжаление, по думите му, в лицето на българската прокуратура се вижда само задълбочаване на тенденциите за нередно поведение, "откакто комисията за външна политика към сената публикува изявление на двете партии, което осъжда "устойчивата корупция, западащата медийна свобода, политизацията на съдебната система".


Говори се и за сведенията за корупционни действия на Гешев, които са "особено притеснителни". "Европейският съд по правата на човека откри повтарящи се и сериозни нарушения на основните права" заради действия срещу банкови институции, водени пряко или непряко под надзора на Гешев, а в ръцете на санкционирани руски банки и други "корумпирани елементи" редовно се озовават компании, свързани с критичната инфраструктура и отбраната. Коментират се и позиции на ЕСПЧ като тази за "системния проблем на неефективните наказателни разследвания, както и липсата на независимост на наказателните разследвания, свързани с генералния прокурор".


Цитирани са и предупрежденията от американското посолство към разследващи журналисти за заплаха след публикациите им за твърдения за корупция на Гешев (имат се предвид заплахите срещу Атанас Чобанов от началото на годината). Като "най-обезпокоително" се определя това, че българският съд, изглежда, се е съобразил с отказа на главния прокурор да действа срещу санкционирани по закона "Магнитски" и са обявили санкциите по закона "Магнитски" за лишени от правна стойност в България. "Няколко месеца по-късно българската прокуратура прекрати всички разследвания и мерки срещу българските граждани, санкционирани от САЩ."

През юни Върховният административен съд определи като нищожно решението, взето по време на първото служебно правителство на Стефан Янев миналата година, за създаване на т. нар. българки разширен списък по закона "Магнитски". Целта на междуведомствена работна група, създадена тогава, бе "да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ" .


"Тези действия (на българската прокуратура - бел. ред.) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта "Магнитски", който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални представители и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права", пише Дейвидсън.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK