Няма завишени нива на амоняк в България след катастрофата край Пирот

Няма завишени нива на амоняк в България след катастрофата край Пирот

© Георги КожухаровНяма завишени нива на амоняк на територията на България след влаковата катастрофа край Пирот, показват данните от мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда, която беше поставена на границата със Сърбия, съобщи пред БНТ директорът на Главна дирекция "Лабораторно-аналитична дейност" към Изпълнителна агенция "Околна среда" Радослава Шоевска. Тя допълни, че не се очаква замърсяването да достигне до България.


Шоевска допълни, че амонякът по принцип съществува в природата, а стойностите му, отчетени до границата със Сърбия, са в пъти по-ниски от праговите. Мобилната станция, която измерва качеството на въздуха, е монтирана максимално близо до границата, така че да може да улови своевременно потенциално замърсяване.


"Имаме стойности, вече в рамките на 10 часа, които показват устойчива тенденция на показателите, които са значително под праговите стойности. Няма нищо притеснително към настоящия момент. Ще продължим да наблюдаваме стойностите в рамките на минимум 72 часа и своевременно ще информираме компетентните органи, в случай че има нещо обезпокоително, за да могат да предприемат дейности. Но не очакваме да има завишени нива", каза още Шоевска.


При влаковата катастрофа, станала в неделя следобед край Пирот, загинаха двама души, а над 50 бяха обгазени и минаха през болница. В Пирот все още е обявено извънредно положение. Затворен е и участъкът от магистралата за Белград, който минава покрай града.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK