Учени проверяват миди и рапани в Созопол за наличие на микропластмаса

Учени проверяват миди и рапани в Созопол за наличие на микропластмаса

© Цветелина БелутоваЕкспериментални изследвания на миди и рапани за наличие на микропластмасови частици в тях се извършват в лабораторията в Созопол, съобщи за БТА Никола Бобчев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките. Той уточни, че проучванията по темата ще се задълбочат още през 2023 г. Причината е, че мидите са филтрите на морето, а рапаните са хищниците, които ги ядат, и трябва да се проследи дали има биоакумулация на частиците, обясни Бобчев.


Ученият допълни, че институтът провежда редовен мониторинг на отпадъците и по българския бряг, и в акваторията. Резултатите показват, че основните замърсители на морето са реките, корабоплаването и туризмът през лятото. Около 80 на сто от отпадъците по брега са пластмасови, уточни Бобчев. По думите му между 10 и 15 процента от намереното е с произход от съседни държави, донесено от теченията и вълните.


В партньорство с Института по океанология във Варна сега акцент в изследванията става микропластмасата, допълни Бобчев. Учените във Варна проучват за наличие на такива частици в делфините, които са на върха на хранителната верига в морето. Вече е ясно, че микропластмасата може да доведе до хормонални проблеми и до запушване на стомасите на водните бозайници, допълни Бобчев.
Микропластмасата е проблем на Световния океан, не само за Черно море. За да бъде разрешен, е нужно пречиствателните станции да бъдат снабдени със специални филтри, които да улавят частиците, обясни Бобчев. Според него на общоевропейско ниво би трябвало да се мисли и как да бъдат задължени домакинствата да имат филтри на пералните машини. Голяма част от микропластмасата се отделя при пране и чрез канализацията за отпадни води стига до моретата, обясни ученият.


Никола Бобчев е един от организаторите на инициативата "Чистата Коледа", която стартира през 2018 г. Почистването на плажовете се реализира в партньорство с организацията WIND2WIN.


В събирането на отпадъците се включват доброволци, като до момента благодарение на техните усилия крайбрежните ивици са освободени от две хиляди килограма пластмасови боклуци. През тази година инициативата за почистване на плажове преминава под мотото "Морето не е за една ваканция". Досега тя винаги се е провеждала по Южното Черноморие, но днес доброволците "стъпиха" на плажа Камчийски пясъци край Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK