Мнозинството на ГЕРБ и БСП провали заседание на общинския съвет в Пловдив в полза на Гергов

На днешното провалено заседание на общинския съвет в Пловдив присъстваха и депутати от "Демократична България"

На днешното провалено заседание на общинския съвет в Пловдив присъстваха и депутати от "Демократична България"Липса на кворум провали насроченото за днес извънредно заседание на общинския съвет в Пловдив. До тази ситуация се стигна, след като в 9 часът, за когато беше насрочено началото на сесията, председателят на съвета Александър Държиков (ГЕРБ) обяви, че в залата са само 15 съветници и заседанието не може да продължи. Той даде 30 мин., в които да бъде събран кворум, но и този опит не даде резултат.


Днешното заседание на съвета трябваше да се проведе с


дневен ред от една-единствена точка
за изменение на решение, взето на 19 декември м.г. С него представителят на общината в общото събрание на акционерите на компанията "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов трябваше да бъде упълномощен да гласува против увеличението на капитала му с акции от Пловдивския панаир, собственост на Варна. Те представляват 29% от капитала му.


Сесията в Пловдив беше провалена, след като в залата не се явиха съветниците от ГЕРБ и групата "Автентична лява БСП" (известна като "БСП-то на Гергов"). Граждани, както и народни представители от "Демократична България", които присъстваха в залата, поискаха от кмета на града Здравко Димитров да повика съветниците от ГЕРБ, за да направят възможно провеждането на сесията. "Тях ги няма, аз съм тук", каза Димитров, а след това уточни, че всеки можел да открие телефоните на съветниците, за да им позвъни.


Заседанието беше свикано днес - в първия работен ден на годината, от председателя на съвета Александър Държиков въпреки желанието на 20 общински съветници от различни политически партии то да се състои на 5 януари. Още тогава Веселина Александрова, председател на групата на "Демократична България" в пловдивския общински съвет, предупреди, че


избраната дата е неподходяща, тъй като крие опасност кворум да не бъде събран


Със свое решение от 12 декември м.г., пловдивският Апелативен съд осуети първия опит на бизнесмена Георги Гергов да придобие пълен контрол над активите на Пловдивския панаир през компанията "Пълдин туринвест". По тази причина с помощта на ГЕРБ и лобито си в общинския съвет на Пловдив той предприе втори опит. Дали той ще успее ще се разбере на 9 януари, за когато е насрочено поредно общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест".


На него акционерите трябва да повторят гласуването си от 24 ноември, с което беше прието Община Варна да апортира в контролирания от Гергов "троянски кон" "Пълдин туринвест" дела си от 29% в панаира. Тази сделка трябваше да позволи на бизнесмена да увеличи дела си в Пловдивския панаир и така да взема решения за управлението му, без да се съобразява със съдружниците си - държавата и Община Варна. В момента Георги Гергов притежава 50.3% от капитала на панаира. След финализирането на схемата с варненските акции делът му трябва да стане близо 80%.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Заради събранието, свикано от Гергов на 9 януари 2023 г., още на 19 декември т.г. пловдивският общински съвет се събра на извънредно заседание. На него той трябваше да гласува отново


против апорта на варненските акции


да упълномощи представителя си в "Пълдин туринвест" да не го подкрепи и да поиска от кмета на Пловдив, в случай че апортът все пак мине, да поиска задействането на т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акционни решения в дружеството. Предложението за това, внесено от съветниците на "Демократична България", беше формално подкрепено и от администрацията на пловдивския кмет Здравко Димитров.


Самият той не се появи на сесията, но няколко часа по-късно в социалните мрежи бяха публикувани
снимки от участието на Здравко Димитров в коледен общински банкет.


В отсъствието на Димитров Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП", поиска промяна в предложения проект за решение. Според този текст представителят на местния общински съвет в "Пълдин туринвест" трябваше да подкрепи апорта. Така се стигна до


абсурдно решение


с което Пловдив едновременно уж отхвърля, но всъщност приема сделката с варненските акции.


Освен съветниците на Гергов зад това предложение застанаха още колегите им от ГЕРБ, Костадин Гаров - бивш съветник от НФСБ, а сега независим, Ангел Молев от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева. Именно заради това последно и на практика шизофренично решение общинските съветници от "Демократична България" в Пловдив поискаха свикването на проваленото днес извънредно заседание на общинския съвет в града.

"Ако окончателното харизване на Пловдивския панаир бъде допуснато, това ще бъде перфектната илюстрация за връзката между руското влияние и корупцията у нас", каза след несъстоялата се извънредна сесия съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него съветниците от ГЕРБ са се скрили, а "кметът на Пловдив се прави, че не е оттук и няма нищо общо".


Ще търсим отговорност лично от Бойко Борисов


по всички политически начини за това, което се случва, каза още Иванов. Казусът е не просто поредното престъпление срещу интересите на Пловдив и гражданите му, а е проблем от национално значение, който тества твърденията на различни политически сили за евроатлантическата им ориентация".


Според Иванов подобни решения не се вземат без политически гръб на най-високо ниво. "Това е демонстрация как руското влияние и корупцията в България се обединяват, за да спрат развитието на страната и буквално да я плячкосат", каза още Христо Иванов.


Бизнесменът и бивш народен представител от БСП Георги Гергов е почетен консул на Руската федерация в Пловдив, а освен български е и руски гражданин.


След проваленото днес заседание на Общинския съвет в Пловдив от "Демократична България" обявиха в съобщение до медиите, че вече събират подписи за ново общинско заседание по казуса на 9 януари - преди предстоящото Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" АД, за да бъде направен още един опит предоставянето на Пловдивския панаир на Георги Гергов да бъде предотвратено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK