Планината е опасна и за подготвените - 10 важни правила особено през зимата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5487 Неутрално

  Съдбата на известния опитен планинар Каролев, е ярко доказателство, че няма застраховани...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Тези правила прекрасно ги знае всеки. ВСС дупки знаят и рисковете при карането на висока скорост , шофирането пиян и т.н. крайно време е хората които закъсват в планината да се третират по същия начин като тези които шофират с непозволена скорост а не да се купуват хеликоптери за спасяването им. В крайна сметка всеки отговаря за постъпките си.

 3. 3 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":

  доста скотско мислене

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам защо точно съдбата на този човек трябва да е доказателство за нещо което би трябвало да е известно на всеки първолак. Алпинизма и планинарството в зимни условия са високо рискови занимания и хората които ги предприемат не би трябвало да очакват, че някой ще ги спасява.

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#3] от "realismisthename":

  Ми аз пък мисля, че твоето мнение е глупаво. И то много глупаво.

 6. 6 Профил на brazza
  brazza
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Лете с абичка, зиме с торбичка.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":

  Има логика в това, което казвате.

  Аз имам един въпрос - съществува ли някакво правило или изискване тръгващите в опасни участъци в планините да уведомяват ПСС кога тръгват, по какъв маршрут, кога ще се върнат?

 8. 8 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daria ":

  не разбирате планината, но не е и нужно. Свят широк - има за всеки.
  И според мен е глупаво да лекуваме хора неплащащи осигуровки - по-добре да ги оставим да мрът, но понеже съм част от обществото - им плащам мастрафа и на тея. ПСС е сигурно мястото с най-малко разхищения, ако въобще има някакви, а то ви е на устата. Странно.

 9. 9 Профил на Pavlina Gesheva
  Pavlina Gesheva
  Рейтинг: 180 Гневно

  До коментар [#2] от "Daria ":
  " Тези правила прекрасно ги знае всеки. ВСС дупки знаят и рисковете при карането на висока скорост , шофирането пиян и т.н. крайно време е хората които закъсват в планината да се третират по същия начин като тези които шофират с непозволена скорост а не да се купуват хеликоптери за спасяването им. В крайна сметка всеки отговаря за постъпките си"
  *
  Ако обичате планината, това нямаше да го напишете!!

 10. 10 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Не

 11. 11 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#3] от "realismisthename":

  Аз също съм на мнение, че като си тръгнал по планината в зимни условия като не си взем мерки по горните пунктове, които са всеизвестно то си отговорен за собствената си безразсъдност и съответно обществото не е по никакъв начин да харчи ресурс и други хора да рискуват собствения си живот заради твоятс собствен глупост и безразсъдттво. При положение, че хиляди български деца умират поради липса на лечение в България да се харчат пари за хеликоптери д се спасяват някакви авантюристи е пълна лудост.

 12. 12 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#9] от "Pavlina Gesheva"

  И а обичам планината ама обичта по планината и безумието да тръгне по опасни маршрути в зимна обстановка не е любов а глупост. То все едно да тръгнеш да плаваш надалеч в морето от любов към морето. Всичко си има, граници на благоразумието и нормалността. Който е решил да ги прекрачи би трябвало да си носи последствията.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3105 Весело

  Хубави или лоши, правилата трябва да се спазват. Но какъв е смисъла на изредените съвети, като ги отправяте към българи? Към българи!!!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nikola Damyanov":

  Сигурно има някаква голяма предистория с огормни кражби с пари/хеликоптери, която ще съм изпуснал.
  За отговорността съм съгласен - всеки сам си я носи. Хобитата носят рискове - някой големи, други малки. Дори да седиш пред телевизора носи риск от сърдечно-съдови заболявания от преяждане.
  Но мисля - планинарите са едни от най-умерените в играта с риска - като се замислиш за всички състезатели с коли, мотори, всички зимни спортове, лов...
  Случва се по една трагедия (която и тя е много, за съжаление) на година, а в коментарите се говори сякаш куцо-кьораво и сакато е тръгнало по зимната планина и всеки ден има криза... Много преекспонирана ситуация.
  А за хеликоптери - хубаво е да има, 2023-та сме, имаме зимни курорти от европейска величина - смешно е да няма хеликоптери/пилоти. А мастрафа за тях трябва да се плаща от застраховаката, която всеки трябва да има, нали за отговорността сме на едно мнение.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  11. Направете си планинска застраховка, за да не ви остане "скъп" спомен спасяването :-)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8049 Неутрално

  Те точно най-подготвени попадат в капана.

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#14] от "realismisthename":

  До преди няколко години имаше българска частна компания (Хели Ер) с оборудвани за SAR 2 бр. хеликоптери и отлично обучени екипажи. Никой не си плащаше масрафа и те продадоха хеликоптерите.

  Сега Бълхария (няма грешка) се е засили да купува летящи линейки, не хеликоптери за SAR, т.е. всяка година през зимата ни очакват същите тези драми, защото летящите линейки, както и военните Кугъри, не са подходящо оборудвани за спасителни операции високо в планината.

  Честита промяна.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darulio":

  Каква промяна те дурса ? Първият хеликоптер е купен през 2011 и продаден през 2019 , защото държавата не помага

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Промяната, която всички ни друса - вкараха в Плана за възстановяване летящи линейки, а не спасителни хеликоптери. Стана ли ясно или да се огранича до двусрични думички?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Нищо опасно няма с планината. Отиваш подготвен и всичко е наред. А да си подготвен значи и да си избрал подходящата метеорологична обстановка. Опасна е само човешката глупост и безотговорност. След това наистина отговорните хора започват да си рискуват живота за да те спасят. Или да ти извлекат тялото от там.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#10] от "realismisthename":

  А би трябвало. За ПСС ще бъде много по-лесно да намери някого ако знае накъде и кога е тръгнал. А за изпадналите в беда ще бъде по-сигурно, че ще бъдат намерени.

  Виждал съм такова нещо в Алжир - отиващите из Сахара освен всички изисквания трябва и да уведомят жандармерията. Иначе няма особен шанс някой да ги търси още по-малко да ги намери на територия колкото Франция.

  Разбирам хората, които обичат планината и предизвикателствата, но едно уведомяване на ПСС с нищо не пречи. Струва ми се не много умно някой да тръгва нанякъде при ясна мисъл за опасността без някой да знае накъде и кога е тръгнал пък после да се сърдим, че не бил намерен навреме.

  А стават и грешки. Сигурно си спомняте как навремето цялата държава издирваше из Родопите бившия директор на ДАНС Петко Сертов пък той се оказа с любовницата си в Гърция. А преди няколко години един турист беше търсен цяла седмица в Стара планина по сигнал на негови близки и накрая той сам се прибра жив и здрав - имал си място горе в планината, където се усамотил, помедитирал и поработил над себе си.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  За ,,котките " трябва да се знае , че на сняг и лед са добре , но на скали се пързалят

 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  П.П. „Държавата“ можеше да помогне, като въведе задължителна туристическа застраховка за всеки в планината по подобие на Гражданска отговорност. Застраховката за един уикенд е под 10 лв. и така при незакупена такава и възникнала нужда от спасителна операция, хем ще си платиш операцията, хем глобата.
  Само от ползващите лифта на Седемте рилски езера може да се съберат пари за хеликоптер.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1893 Весело

  Относно точка 7, сладките са важни не само за възстановяване на енергията, ами и рязкото вдигане на инсулина стимулира тялото да произвежда повече телесна топлина..

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darulio":

  Моите приятели са фри райдъри и без застраховка не тръгват

 26. 26 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Е като имат застрахова, да нямат застраховка при дядо Господ? Все едно като имат застраховка и намаляват шансовете от лавина к злополука. Пълн глупидт и фрирайдерството.

 27. 27 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Пък аз съм прост планинар и дори през лятото не тръгвам без застраховка. Ние сме малцинство, пък и застраховката не спасява живот, а само плаща сметката накрая.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darulio":

  И защо пък ползващите лифта н, седемте рикси езера да плащат спасителните операции на 10 авантюриста решили да катерят чулароте, в зимни условия? То 95% от качващите, се на лифта остават в района на хижата и се, връщат обратно. Те за какво д, се застрахователни точно?

 29. 29 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darulio":

  Ми точно а тези които са без, задтеахивка няма нужда да се спасяват. Поели са си риска хората - техен си избор. Някой като реши д плава в дълбокото море от любов по морето също ли ще го спасяват с хеликоптери.

 30. 30 Профил на trollhunter
  trollhunter
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darulio":

  герберите сте ужасно гнусни създания.

  С ПРЕЗРЕНИЕ!!!!!

  Комунизмът е кървава религия, която е избила поне 200 милиона от 1917 година.Повече по въпроса четете тук: https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/1764162-chernata-kniga-na-komunizma-chast-1-2 Не ми вярвате? Тогава погледнете знамената и флаговете? Не стига ли? Тогава от мен да знаете, че мавзолея на ленин е копие на древноегипетски погребения. А ако не знаете фараоните са полубогове, които са били наследници на древноегипетските богове. Според западните комунисти и отричащите очевидното всички от Маркс през Ленин, Сталин, та чак до Путин били "нацисти" и "фашисти".
 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#30] от "trollhunter":

  Ти си ужасно долен човек, щом ме мислиш за гербер. Аз съм „демократичен българист“ и достойнството ми не пада дотам да облизвам подметките на кирчовците.

  С ПОГНУСА!!!!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 32. 32 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Зачестилите случаи напоследък се дължат на няколко фактора:
  На първо място е липсата на сняг. В Рила и Пирин снежната покривка се е отдръпнала на над 2200 метра на места, което по това време на годината се случва изключително рядко. Последно такова нещо в Пирин помня през 1994-та. Съответно летните пътеки са открити и хората се насочат към тях. Само че в алпийската част на планините на 2500 метра по летните пътеки има лед и то много твърд. За него вече не помагат и обикновените котки. Изхабяват се бързо и не държат по заледените участъци. Комбинацията от щеки и котки е убийствена, буквално.
  Ходенето по лед е свързано вече със съвсем различна техника, която пренебрегват и опитните планинари. Иска се истински зимен алпинизъм, с въжета, осигуровки, някой клин...
  Другата причина е навлизането по празниците на много хора дълбоко в планината, често с добра екипировка, но неподготвени за леда и брутално пренебрегващи зимните маршрути като ненужни и трудни, което си има цена и някои я плащат. Само да напомня, че в голямата си част трудните зимни ръбове предимно в Пирин, вече са и без лед-стопил се е.
  За тези които искат да посещават планината през всякакви условия бих препоръчал да преминат през някой ускорен курс по скално катерене-има ги много, никога не е излишен. Малко физическо натоварне в големия град между преходите. малко фитнес.
  И трябва да се чете. Ми аз съм срещал младежи, които се паникьосват при загуба на сигнал на телефона и изобщо не са чували за различни приложения, които работят и без сигнал.

 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#29] от "Daria ":

  Не се обръщай към мен, малка женице без капчица човечност и достойнство. Говори си с другите блатни орки.
  Мерси, чао.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 34. 34 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Нито котки, нито щеки, нито застраховки или хеликоптери могат д, спасят от човешката глупост. Преди 2-3 годи след поредния инцидент на фрирйдерите около Банско приятелите на, загиналия искаха да съдят държавата защото имали задтеаховка пък 2 часа чакали спасителите дс дойдат докато приятеля им бил затрупан от лавина. Това че и след като с дошли спасителните екипи 3-4 часа с търсили да изразят приятеля им и че средно може д оцелели някоко минути след като си ьАтрупан от лавина някаква ск явно не е впечстлило приятелите на, загиналия. Което е гаранция, че са кандидати за нови жертви просто защото да глупави и безумни.

 35. 35 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darulio":

  Д бе точно вие дето девети крокодиллски сълзи за човечност Кара дере от държавните пари по всякакви схеми. Включително по схеми за покупки на хеликоптери.

 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#35] от "Nikola Damyanov":

  Не знам от какъв език превеждаш, ама избери по-кадърен софтуерен продукт за автоматичен превод, защото нищо не ти се разбира.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 37. 37 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darulio":

  Аз не пиша на теб. Ти така или иначе нищо не разбираш.

 38. 38 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#37] от "Nikola Damyanov":

  Та ти дори не знаеш за какво служи бутонът „отговор“. Не пишел на мен, пък към мен се обръща. Хахахахаха 🤦🏼😂🤡

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 39. 39 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Глупости!
  Тези са пълни малоумници. Единственото лошо нещо, дето може да се случи в планината на истинския планинар е да го докопа сръбски оператор.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nikola Damyanov":

  По принцип застраховките в България са за да хранят мутрите , не да помагат на хората.

 41. 41 Профил на Бичкията
  Бичкията
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Правило номер НУЛА: сЕди си дОма.
  Да би мирно седело, не би чудо видело.

 42. 42 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Голяма трагедия е това и как хората не са по-предпазливи, голяма сила е природата

 43. 43 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Прочети статията.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 44. 44 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#32] от "Димитър Димитров":

  То лятото съм виждал хора по маратонки по Тарзановата пътека към вр. Ботев или към Мусала ... или към Мальовица
  Не че не може, но кръв по глезените, че и изкълчени ... рев, сополи ... изнемога ...

  Луди хора ...
  Който подцени планината плаче, а може и да не го пусне ... жив.


  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 45. 45 Профил на aez061082771
  aez061082771
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно от правилата трябва да е "направете си планинска застраховка" и знайте, че всички разходи по спасяването Ви ще са за Ваша сметка.

  Навсякъде стават инциденти ( най- вече от самонадеяност), но разликата е , че в западните държави пострадалия , респ. роднините му плащат, а в БГ - държавата. Ако туристите знаят, че при нарушаване на горните правила , те ще платят цялата сметка - дронове, хеликоптери, 20 спасители по 20 часа и тн. - напр. 40- 50 хил лева, то много от тях ще се замислят какво правят. А тези пари ефективно ще плащат екипировката на спасителите, вкл. хеликоптери и т.н.
  Държавата трябва да те защитава от "обичайни" рискове, а не от когато сам си се поставил в риск, напр. във високата планина над 2000 м през зимата.

 46. 46 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Весело

  Има един бъзик, че на турски "алпинист" е "баир будала" :)

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  " Съдбата на известния опитен планинар Каролев, е ярко доказателство, че няма застраховани..."

  Самоуверените винаги губят ! Въпрос на време е да го разберат ! За съжаление, понякога самия си живот.....

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK