"Демократична България" иска Пловдивският панаир да стане паметник на културата

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов по време на днешния брифинг в парламента.

© Юлия Лазарова

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов по време на днешния брифинг в парламента.Министърът на културата Велислав Минеков да предприеме действия за обявяването на Пловдивския панаир за "групов паметник на културата от местно значение". Това обяви в парламента депутатът от "Демократична България" Йордан Иванов. Той и председателят на парламентарната група на коалицията Христо Иванов са изпратили писмо с това искане до Минеков в опит да предотвратят скритата приватизация на панаира от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.


"Това е практическо действие, което ще прегради възможността за събаряне на палатите за започване на мащабно строителство на 350 дка почти централна градска част, непосредствено до реката", каза Иванов по време на брифинг на "Демократична България" в парламента.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


Според председателя на групата на "Демократична България" в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова, след като постигне целта си да придобие над 50% собственост в дружеството "Международен панаир Пловдив", Гергов ще превърне терена на изложението в строителна площадка.
От "Демократична България" припомниха отново, че придобиването на панаира от Гергов е планирано и се осъществява с активното съдействие на ГЕРБ. През декември м.г. по искане на кмета на Варна Иван Портних общинският съвет в града, доминиран от партията на Борисов, реши да апортира дела си от 29% в панаира в дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". Именно през него бизнесменът иска да стане мажоритарен собственик в "Международен панаир Пловдив".


Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир
Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир


Днес Веселина Александрова припомни също, че Георги Гергов освен български е и руски гражданин и е почетен консул в Пловдив на Руската федерация.


На брифинг в парламента днес против скритата приватизация на Пловдивския панаир се обявиха и депутатите от БСП. "Пловдивският панаир е национално богатство, каза народният представител на левицата от Пловдив Иван Петков. Затова от трибуната на Народното събрание преди месец сигнализирахме, че общинските съветници на ГЕРБ (в Пловдив) са готови да продадат това национално богатство."


Според Петков още преди три месеца Градската организация на БСП в Пловдив се е разграничили от хората, влезли в общинския съвет на града с листата на "БСП за България". Всички те единодушно подкрепиха апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", с което на практика обслужиха интересите на Гергов.


"Не един път сме информирали пловдивчани, а и днес искаме от тук да заявим ясно, че това са лица, изцяло контролирани от Георги Гергов, каза днес Иван Петков. Направихме всичко възможно да бъде сигнализирана и прокуратурата, но вече месеци наред няма никакъв отговор на този сигнал. В същото време още преди две години главният прокурор заяви, че ще направи проверка, нека най-накрая се задейства", призова Иван Петков.


ГЕРБ и отцепниците от БСП гласуваха "за" овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов
ГЕРБ и отцепниците от БСП гласуваха "за" овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов

В първия работен ден за тази година липса на кворум попречи за провеждането на извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив. Тя трябваше да възложи на представителя на община Пловдив в общото събрание на акционерите на дружеството "Пълдин туринвест" да гласува против апортирането на варненските акции в компанията. Единствената точка в дневния ред на събранието, насрочено за 9 януари, е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29% от Пловдивския панаир. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79.36 процента, а собствеността на Пловдив в размер на 25% участие да се стопи до 20.64%, коментира БТА.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK