Лена Бориславова ще съди екипа на Слави Трифонов за "Песен за Лена" и има основания за това

Лена Бориславова беше началник на кабинета и говорител на правителството на Кирил Петков

© Цветелина Белутова

Лена Бориславова беше началник на кабинета и говорител на правителството на Кирил ПетковБившият началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше министър-председател, Лена Бориславова ще предприеме правни действия заради разпространения от телевизия "7/8" на бившия коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" в правителството - Слави Трифонов, видеоклип озаглавен "Песен за Лена".


Клипът с непосочени автори, в който кадри с образа на Бориславова са озвучени с популярна мелодия и текст, изпъстрен с вулгаризми, диалектизми, груби сравнения и подигравки на лична основа, беше публикуван в четвъртък (5 януари) в YouTube канала на продуцентската компания "Седем осми". Излъчен е и в "Шоуто на сценаристите" по едноименния канал, а в профила си във "Фейсбук" го публикува и бившият тв водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов.


От "Продължаваме промяната" реагираха малко след него с позиция през профила си в социалната мрежа. Те нарекоха това "клеветническата кампания". От нея се разбира, че вероятно Бориславова ще заведе дело, но повече детайли не се разкриват.


Ще има ли дело заради песента
"Дневник" не успя в петък да се свърже с Бориславова, а от партията също не коментираха какви точно юридически действия ще предприемат. Депутати от формацията препубликуваха в социалните мрежи официалната реакция, а други написаха и свои мнения (вижте надолу). С коментари се включиха и техни колеги от "Демократична България", от ГЕРБ във "Фейсбук" реагира Томислав Дончев.


Според юристи, има основания, по които Бориславова наистина може да търси и съдебна реакция по разпространяваната "Песен за Лена".


Тя е кавър на изпълнение на турския певец Мустафа Сандал от 1997 г. "Араба", популярен в България като "Хищна хиена" на изпълнителката Петра от 1998 г. Името на песента е използвано и за квалификации по адрес на Бориславова във варианта на "7/8". Преди години оригиналното изпълнение на Петра беше монтирано с кадри на Мая Манолова (тогава депутат от БСП) в парламента и "срещите" и с протестиращи срещу правителството "Орешарски".


Директорът на правния екип на "Програма Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов коментира пред "Дневник", че пътят за защита на Бориславова е през дело за непозволено увреждане, като има възможност да се води и наказателно дело за обида.

"Няма пречка една песен да бъде и сатира и допустимо слово, но въпросът е дали е допустимо слово или навлиза в такава степен в личното пространство, че това не може да бъде допускано в правовия ред", заяви Кашъмов. По думите му тази преценка се прави единствено от съда.

"Свободата на словото и защитата на доброто име и на личното пространство са две от най-сериозните, основни човешки права. Балансът между тяхната защита е единствената гаранция, че обществото остава демократично, за да има и свободен дебат и да бъде защитена и личността", казва още адвокатът.


Бориславова беше депутат от "Продължаваме промяната" за кратко, след това стана началник и говорител на кабинета на премиера Петков, а след падането му от власт не се кандидатира за депутат и се оттегли от политиката. Тогава сред мотивите си тя посочи именно личните атаки, на които беше подложена по време на участието си в управлението. Във видеото на 7/8 освен кадри от публичната й кариера се експлоатират и слухове около личния й живот, тиражирани в жълти сайтове.


Слави Трифонов и "Продължаваме промяната" с реакции във "Фейсбук"


Слави Трифонов пубрликува клипа с думите: "Скъпи шарлатани, не забравяйте, че в живота освен лъжи за "Капитан Андреево" и за мафиоти, има и хумор. Нека се посмеем заедно", омаловажавайки и разкритията за злоупотреби и корупция на граничния пункт, станали известни когато Петков беше премиер.


"Към списъка от ответници в съда току-що се присъедини и група неосъществени сценаристи. Зад тях се крие проваленият политически шоумен, който се чувства най-голям мъж, когато удари жена, която го превъзхожда във всяко отношение", реагираха в четвъртък след него с позицията си "Продължаваме промяната". Като публикацията беше със снимка на Бориславова с надписа "Всички за един".


След вълна от отрицателни реакции в социалните мрежи и дори призиви песента да бъде свалена от публичните платформи, в петък почти 24 часа по-късно, Трифонов реагира с друг статус, в който сравнява клипа с Лена Бориславова с видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как финладската премиерка Сана Марин се забавлява с приятели.


В статуса Трифонов намесва и бившия премиер Кирил Петков и неговия предшественик Бойко Борисов, които според него не са отговорили на неудобни въпроси. Петков - за видеото, разпространено от жълтия сайт ПИК, на което се виждат той и Лена Бориславова през 2021 година на влизане в жилище, заснет очевидно от охранителна камера, а Борисов - за къщата в Барселона и коя е Мата Хари - жената, която според версията на самия Борисов, е направила снимки с кюлчета и банкноти в спалнята му.


"За разлика от Сана Марин българските герои не отговориха на неудобните въпроси. Те избегнаха темата с обяснението, че е жълта. Не, не е жълта, важна е. Изключително важно е дали по-предишният министър-председател има къща и дете в Барселона и коя е Мата Хари от спалнята му. Изключително важно е дали предишният министър-председател има любовни отношения с шефката на кабинета си и годеница на председателя на Народното събрание. Тези въпроси не получиха своя отговор. А отговорите могат да ни кажат какъв е по-предишният министър-председател, какъв е предишният министър-председател и могат ли такива хора да носят тежката отговорност да са начело на държавата. Разбирам, че да търсиш истината е трудно. А да мразиш Слави Трифонов е лесно - правили сте го хиляди пъти".


Това написа Трифонов, но не обясни защо на прицел не са взети двамата действащи политици, а жена, която се е оттеглила от обществения живот. В статуса той сравнява песента с текста на песента "Депутата Христо" на депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров, който е рап изпълнител с артистичен псевдоним Ицо Хазарта.


От "съвършено падение" до "мокра поръчка": реакциите към "Песен за Лена"


Видеоклипът предизвика силна реакция на възмущение в социалните мрежи. В подкрепа на Бориславова се изказаха публични личности и граждани.


От фондация "Екатерина Каравелова" нарекоха в позиция клипа на "7/8" "сексизъм" и "женомразство".


"Несъмнено видеото има за цел да се подиграе с жена само заради факта, че тя е решила да се занимава с политика. Според последните стандарти в международната политика за равнопоставеност на половете настоящето видео може да бъде класифицирано като насилие над жена, занимаваща се с политика", пишат от фондацията. Оттам казват, че ще ще уведомят за случая Бюрото на ОССЕ за демократични институции и права на човека, Комисията на Европейския парламент по правата на жените и равенството между половете и Европейското женско лоби.


Според последните стандарти в международната политика за равнопоставеност на половете, настоящето видео може да бъде класифицирано като насилие над жена


Фондация Екатерина Каравелова


"Мокра поръчка" нарече клипа карикатуристът Христо Комарницки. Той посвети и дневната си карикатура във вестник "Сега" на темата."През 2023 година все още съществуват хора, които смятат, че могат да атакуват жени като ги унижават публично с коментари за личния им живот и личността им", написа във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова. Според нея клипът е "съвършено падение", което ще бъде оставено на присъдата на общественото мнение.


Кавър версията на "Хищна хиена", посветена на Лена Бориславова, разбира се е тежка форма на типично българска свинщина


Христо Христев,

преподавател


Нейната бивша колега в парламента Антоанета Цонева от "Демократична България" също реагира: "Пошло, отвратително и жалкарско...Какво казва Трифонов освен, че е замръзнал на нивото на чалгата от 90-те във всяко отношение. Някакво потно пъчене - без гънки в мозъка. Той така разбира и политиката. Имаше възможност да го докаже. Нула самоуважение.""Кавър версията на "Хищна хиена", посветена на Лена Бориславова, разбира се е тежка форма на типично българска свинщина. Напълно в стила на Слави и компания. Интересен въпрос обаче е: защо точно сега? Дали зад сервирането на пошлата патрЕотична пародия за Ботев и на пошлата свинска кавър версия на "Хищна хиена" точно сега, няма втори план. А може би някой иска да пропуснем две изключително важни неща от последните дни? Това, че България е на трето място по внос на руски петрол в света, след...Китай и Индия. И това, че правителството на Радев се опитва да ни върже отново за "Газпром" за 13 години напред, този път през договор с газовия доставчик на Турция? Бива в следващите дни да се опитаме да насочим внимание и възмущение и към тези два проблема", написа във "Фейсбук" преподавателят Христо Христев.


"Според вас какъв може да е проблемът на мъж, който гледа сърдито, говори сопнато, идентифицира се като "шефе", и подбира в екипа си основно други мъже, които на галено да го наричат "дългия"? И втори въпрос: дали ще му мине, ако овъргаля още няколко по-големи от него и от комплексите му жени в просташките си сексистки чалгии? За токсичната "мъжественост" и професионалната среда около това така наречено "шоу" могат да разкажат поне няколко певици и балерини. Но и ние в публиката не трябва да мълчим. Защото всички ние можем да сме Лена. Дъщерите ни също. Когато някой дълъг-или-не-дотам вземе да си решава проблема със стърчането", написа Дарина Сарелска, журналист и бивш директор в "Нова телевизия".


Срещу песента реагира и Иван Христанов, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш заместник-министър на земеделието в правителството на Петков.


"Това е песен за нас. Да, за нас, като народ. За българите, които все още не са очертали границите на категоричното #зло, за да въстанат срещу него. За онези 25%, които ще кажат "Удри бе, тя го #заслужава!", за другите 65%, които ще свият рамене и ще отминат, и само 10%, които ще се #възпротивят""."Да, Трифонов опита да повлече Лена Бориславова за косата пред очите на всички нас. Мисля, че е време да му покажем точната траектория към обществено-политическата канализация и да наблюдаваме внимателно как мръсната пяна го поглъща. Още нещо - подобно отношение към женския пол навярно прикрива крещящи комплекси на биографична основа. По всяка вероятност реториката на самолетите и полетите има за скрит адресат самия Трифонов, комуто изглежда, че вече служи само за някоя капка върху пантофите. Поне бащите на психологията твърдят такива неща", написа Димитър Атанасов.


"Когато си общуват, политиците трябва да си говорят, да преговарят, да спорят, дори да се замерят с числа, таблици, факти, аргументи...(може и с членове и параграфи). Да пеят един за друг... ми се вижда....като за дует, хор, надпяване или нещо по- лошо. PS: Нямам предвид само последната песен", написа депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.


Водещият по БНР Петър Волгин защити екипа на Трифонов със статус: "Песента е яка! Браво на сценаристите! А който го е страх от мечки, да не ходи в гората."


Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK