Делото, заради което Кошлуков остана начело на БНТ, се превърна във фарс

Емил Кошлуков вече превишава с половин година мандата си

© Цветелина Белутова

Емил Кошлуков вече превишава с половин година мандата сиПоловин година след проваления конкурс за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) делото, заведено от един от осемте кандидати за поста, с което Съветът за електронни медии (СЕМ) се оправдава да започне нова процедура и заради което Емил Кошлуков продължава да оглавява обществената медия, буксува и не е започнало още по същество.


Причината е, че за пореден път в средата на декември делото е отложено заради друг конкурент на Кошлуков в надпреварата, а впоследствие негов подчинен - Сашо Йовков (работи като консултант към една от програмите на телевизията).


"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ
"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ


Досега три пъти Йовков ставаше причина съдия Марияна Лазарова от Административния съд - София област, да не даде ход на делото. Основно защото Йовков е изразил изрично желание да участва лично в заседанията, но и заради различни негови искания.
На последното заседание по делото на 15 декември 2022 г. Йовков отново се е разболял (това беше причината и за първото отлагане), но и се е отказал от адвокатите, които е упълномощил да го представляват, както и от тези, които защитниците са преупълномощили. Това се разбира от протокола от съдебното заседание.


Йовков иска от съда да не дава ход на делото заради желанието му да присъства и участва лично и представя болничен лист за дните от 14 до 16 декември, издаден от медицински център "Артро" ООД.


Съдът приема, че делото не може да бъде отложено поради заболяването на Йовков, защото това вече е ставало повод за отлагане на процеса, но все пак решава да го отложи заради отказа на Йовков от адвокатите му.


Каква е концепцията на Сашо Йовков за управление на БНТ
Каква е концепцията на Сашо Йовков за управление на БНТ


"Необходимо е изрично да бъде посочено, че в тежест на заинтересованата страна е да организира защитата си по начин, че да не препятства нормалното провеждане на съдебното производство. От друга страна, с оглед направеното оттегляне на пълномощията, дадени на представляващия заинтересованата страна Сашо Йовков адвокат, както и изразеното желание Сашо Йовков лично да участва в хода на съдебното дирене, съдът е длъжен да гарантира осъществяване правото на защита в пълен обем, и в този смисъл да уважи искането на Сашо Йовков да не дава ход на делото в днешното съдебно заседание и да отложи същото за друга дата", пише съдът и не дава ход на процеса, а го отлага за края на февруари.

До окончателното приключване на съдебния казус, който може да се проточи с години (вероятно би имало и втора инстанция) от съвета за електронни медии няма да обявяват нова процедура за генерален директор. Основното притеснение на юристите е че съветът може да се окаже в ситуация (ако съдът върне първата процедура пак в СЕМ) с два едновременно протичащи конкурса.


Така вероятно мандатът на Кошлуков, който е обект на много критики и искания за оставки, ще бъде удължен поне с година, ако не и повече. Той беше избран през 2019 г. и в края на юни приключи тригодишният му мандат.


На проведения в края на юни конкурс за нов генерален директор на БНТ се явиха осем кандидати, сред които и Емил Кошлуков. До избор не се стигна, защото нито един от претендентите не получи достатъчния брой гласове. "За" Кошлуков гласува само избраната от парламента през 2019 г. Галина Георгиева (ГЕРБ), останалите четирима членове на съвета бяха против. В подкрепа на бившия шеф на новините в Би Ти Ви, който беше смятан и за основен претендент - Венелин Петков, бяха Симона Велева (предложение на "Продължаваме промяната"), която гласува за него при втория тур, и Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"), които влязоха в регулатора от парламента в началото на май. Назначените от президента Румен Радев - председателката Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, се въздържаха от гласуване.


Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) при липса на избран кандидат се продължава мандатът на досегашния генерален директор до избирането на нов. След провала на конкурса в края на юни председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, както и други членове на регулатора обявиха, че ще обявят нова процедура още на следващото заседание. Но точно преди него стана известно, че един от кандидатите - бившата юрисконсултка на БНТ Ирина Величкова, е оспорила пред съда факта, че процедурата не е приключила с определен акт и няма никъде публикуван акт за нейния провал.


От съда Величкова иска да постанови решение, с което да отмени като незаконосъобразно непубликуваното решение на СЕМ и да върне казуса в регулатора за ново произнасяне от фазата, когато са допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон, както и за изпълнение на указанията, които съдът ще даде със съдебния си акт по приложението на материалния закон. Величкова досега не се е явявала на процеса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK