Христо Иванов призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да се договорят за кабинет

Христо Иванов

© Георги Кожухаров

Христо ИвановЕдинственият вариант, при който може да се състави редовно правителство, което да изведе България стабилно от блатото на кризата, е първата и втората политическа сила ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да се договорят. Това мнение изрази в интервю за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


"Ако това не стане, други конфигурации няма да дадат отговори на всички въпроси", каза той.


Третият опит за кабинет: невъзможното съгласие и мандатът като отмъщение
Третият опит за кабинет: невъзможното съгласие и мандатът като отмъщение


Иванов призова "да изоставим конфронтационния формат", който "разчита, че авангардът на промяната ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали" от една страна, а от друга - ГЕРБ да разберат, че без трайно решение на проблема с корупцията и изграждане на ефективни независими правосъдни и правоохранителни институции страната не може да се развива.

Според политика партиите ще имат затруднения на местните избори през есента да привличат избиратели, ако не покажат сега, че са в състояние да решат голямото национално политическото уравнение."Не искаме да покажем лицемерна загриженост за страната, нито като заклети тото играчи смятаме, че ще се паднат нашите числа. Сега е най-добрият момент от всички недобри моменти да опитаме да постигнем договорка за минипреход от корупционното блато и политическата безизходица", добави Иванов.


Той вижда еволюция и у ГЕРБ, и у "Продължаваме промяната": и двете партии излъчили сравнително неутрални фигури за кандидати за премиер, "Продължаваме промяната" изразили готовност да седнат на масата с ГЕРБ при обсъждане на проектодекларацията им за управление, а ГЕРБ не се конфронтирали в пленарната зала, като се въздържаха да се изказват по нея.


Идната седмица "Продължаваме промяната" ще върне неизпълнен на президента втория мандат за съставяне на правителството, след което се очаква държавният глава да избере измежду БСП, "Демократична България" и "Български възход" на кого да връчи третия мандат, което е последна възможност за кабинет преди разпускане на парламента и насрочване на нови избори.


Иванов изтъкна няколко аргумента за това, че съставянето на редовно правителство в момента е много важно: България може да изпусне прозореца за еврозоната и за влизане в Шенген, а това ще я остави извън "масата, на която се взимат дългосрочни решения" в ЕС Не става дума какво ще пише на хартиите, с които плащаме и за удобствата на пътуването, а България да бъде вградена във фундаменталната рамка на политиката по сигурността, подчерта той. Добави Плана за възстановяване и вероятни "популистки възпаления" при нови избори.


Добави, че "Демократична България" е готова да търси допирни точки на база национални задачи, но не и с компромиси по същество като съдебната реформа, борбата с корупцията, политиките по сигурността и пазарната логика на растежа.


Помолен да коментира вчерашната реплика на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов за възможна "коалиция "Вежди" (ГЕРБ, БСП, ДПС, "Български възход") Иванов отговори, че това ще бъде задълбочаване на блатото, защото тази коалиция не може да съдържа импулс страната да върви напред. Напомни, че в този формат освен избора на Рашидов за председател бяха одобрени и промени в Изборния кодекс, които "не можаха да произведат доверие в изборния процес". Такова управление ще влезе във война с бъдещето на България и затова няма как да бъде стабилно, каза съпредседателят на "Демократична България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK