"Демократична България" ще покани Telus да обясни как модерира във "Фейсбук"

Ивайло Мирчев

© Велко Ангелов

Ивайло МирчевДемократична България" ще покани на изслушване в Комисията по култура и медии компанията Telus, която обслужва "Фейсбук" в България. Това съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във "Фейсбук".


Той мотивира това намерение със "създалото се напрежение по отношение политиката на "Фейсбук".


Политикът напомня, че платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България. Затова според него е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като този канал има силно влияние върху всички сфери на обществения живот.
"Ще настояваме Telus да даде повече яснота за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България. Ще поканим и потребители с конкретни казуси", пише Мирчев без да дава примери. Едновременно с това в мрежата се виждат оплаквания от потребители, според които мненията им срещу войната на Путин в Украйна са премахвани, а възможността им да коментират - спирана, докато коментари в подкрепа на руската завоевателна политика остават видими. Разследващият сайт BIRD в края на миналата година обвини компанията, че прави модерация в полза на ГЕРБ и ДПС.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK