Гражданите канят администрацията за общи действия срещу мегазавода на Гайтански

Инвеститорът "Петрургия" на Румен Гайтански съди държавата за забава.

© Красимир Юскеселиев

Инвеститорът "Петрургия" на Румен Гайтански съди държавата за забава.Гражданското сдружение "Ти решаваш" е поканило на среща днес местната и централната власт от четирите области, чиито жители ще бъдат засегнати, ако планираният завод за каменна вата с енергоизточник инсталация за горене на отпадъци във великотърновското село Върбовка бъде построен.


Неправителствената организация очаква областните управители на Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, както и кметовете на Велико Търново, Левски, Летница, Павликени, Севлиево и Сухиндол. Целта е да се обсъдят действия срещу строителството на мащабния проект за горене на отпадъци на компанията "Петрургия" на Румен Гайтански. Става дума за проект на най-големия инсинератор в Европа, който трябва да изгаря по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година. Инсталация с такива размери ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от "Ти решаваш", което събра над 20 000 подписа от местното население против бъдещия завод.


Аргументите на гражданите срещу инсталацията за горене включват още: "Липсва подробна информация за отпадния продукт от процесите, а количеството и съставът му остават неизвестни. В Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвеститора информацията е услужливо спестена. Никой не споменава за отделяните в процеса на изгаряне фини частици прах, диоксини, фурани и тежки метали, които ще попаднат във въздуха, почвата и водата. Община Павликени, община Левски и община Летница са едни от малкото райони в България, съхранили чисти и плодородни черноземни почви, региони, в които се произвеждат най-качествените и пълноценни храни, и би било безумие, ако позволим на един нежелан от нас инвеститор да унищожи това, което природата ни е дарила."Специалистите акцентират и върху огромната консумация на вода, с която бъдещият завод ще създаде проблем в региона. В него и без тази инвестиция множество населени места са на воден режим, включително и село Върбовка през миналото лято.
Поддръжниците на изграждането на завода не отчитат и факта, че отпадъците, които ще се отделят при изгарянето, ще поставят в риск здравето на жителите в цялата Великотърновска област, включително в областния град. Отделно от това 67 камиона ще трябва да возят по 20 т товар всеки ден, което ще произведе допълнително огромно количество вредни емисии и разбиване на пътищата. "Става дума транспортирането на RDF, изгарянето на RDF, транспортиране на отпадъчни пепел и шлаки от процеса на изгаряне, транспортиране на готова продукция, замърсяване с диоксини, фурани и тежки метали", посочват от "Ти решаваш".


Няма яснота къде ще бъде транспортиран отпадъкът от изгарянето на боклук край Върбовка
Няма яснота къде ще бъде транспортиран отпадъкът от изгарянето на боклук край Върбовка


"Правим това, защото целим отговорни, устойчиви и съвместни действия на администрация и граждани за спиране на инвестиция в полза на един човек, която ще предизвика екологична катастрофа и ще застраши живота на хиляди хора в цяла Северна България. Времето на кредит е окончателно изчерпано", пише в прессъобщението на "Ти решаваш". Не е известно колко от поканените ще се явят на срещата в читалището в Павликени.


Преди Коледа БНР цитира кмета на Павликени Емануил Манолов, който прокара проекта през общинския съвет от 2018 г. досега. Той заяви: "Нямаме контакт и с инвеститорите, нямаме контакт и с РИОСВ. Трябва да защитаваме интересите на всички, защото има много хора, които подкрепят. Всеобща истина е, че в цял свят отпадъците се изгарят."


В действителност от години добрата практика в Европейския съюз е не изгарянето, а производството на компост и биогаз от битовите отпадъци и рециклирането на пластмасите, хартията и стъклото. Това е комбинирано със задължения на страните членки да постигнат висок процент на разделяне на отпадъците и тяхното оползотворяване. Това е задължително и за България и е залегнало и в Националната програма за управление на отпадъците, но трудно може да се говори за контрол.


Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят


Срещата на гражданите с кметовете и областните управители се случва, докато се чака насрочване на нов Експертен екологичен съвет от директора на РИОСВ - Велико Търново. През февруари процедурата беше върната отначало заради особените мнения на членове на съвета, които възразиха срещу одобряването на проекта.

БНР цитира неофициална информация, че инвеститорът "Петрургия" е завел дело срещу екоминистерството за десетки милиони евро за пропуснати ползи от забавата по даване на становище за завода. Според публикуван документ първото заседание в съда е отложено, а следващото е насрочено за края на януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK