"Продължаваме промяната" ще върне неизпълнен мандата за кабинет, какво следва

"Продължаваме промяната" ще върне неизпълнен мандата за кабинет, какво следва

© Юлия ЛазароваДнес втората политическа сила "Продължаваме промяната" ще върне на президента Румен Радев неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.


След като не получи в четвъртък в парламента подкрепа за програмната си декларация, около която се надяваше да консолидира мнозинство депутати, партията, водена от Кирил Петков и Асен Василев, се отказа да предлага имена на потенциални кандидати за министри. Оттук нататък политическата сила "ако не стане чудо" очаква избори през април, защото "ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси". Думите са на съпредседателя Асен Василев пред БНР вчера.


Третият опит за кабинет: невъзможното съгласие и мандатът като отмъщение
Третият опит за кабинет: невъзможното съгласие и мандатът като отмъщение


Останалите партии вече гадаят на коя политическа сила президентът ще връчи последния трети проучвателен мандат и отбягват конкретни прогнози за реализацията му, поставяйки ги в зависимост от избора на мандатоносителя.
По конституция след неуспех на първата и втората политически сили президентът има право на избор кого да натовари с изпълнението на третия мандат като го връчва на председателя на предпочетената парламентарна група, а не на кандидата за премиер, както е в първите два случая.


При предишните три опита третият мандат неизменно отиваше в БСП - според анализатори като жест на държавния глава към левите избиратели. При една от последните си срещи с ръководството на партията, с което е в обтегнати отношения, Радев го упрекна за трикратния провал. Сега отново БСП уверява, че ще положи всички усилия за успех, а предишните несполуки поставя в един ред с неуспехите и на другите партии.


Въпреки че анализатори и хора от близкия президентски кръг изключват ДПС като вероятен мандатоносител, вчера третата политическа сила заяви, че е най-подготвената да приеме тази отговорност, а "прескачането" й намира за стигматизация с етнически привкус. Формулата за управление, предлагана от движението, е програмно експертно правителство със 100-процентна отговорност на мандатоносителя и партиите, които ще го подкрепят и приоритети "Шенген", еврозоната, съдебна реформа и нисък бюджетен дефицит.


ДПС е обидена, че не й се дава третият мандат, и вижда етнически привкус в това
ДПС е обидена, че не й се дава третият мандат, и вижда етнически привкус в това


"Демократична България" открива изход от политическото блато единствено във взаимни отстъпки на първата и втората политически сили, за които вижда определени знаци от техните ръководства. "Демократична България" е готова да търси допирни точки на база национални задачи, но не и с компромиси по същество като съдебната реформа, борбата с корупцията, политиките по сигурността и пазарната логика на растежа.


Христо Иванов призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да се договорят за кабинет
Христо Иванов призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да се договорят за кабинет

Най-малката група - тази на "Български възход", декларира готовност да изключи априори темите, по които отделните политически сили имат разминавания (такава е например темата за българска помощ за Украйна, както и присъединяването към еврозоната) и да търси обединение по безспорните приоритети. Ако получат мандата, хората на Стефан Янев ще водят разговори "отзад напред" - първо с най-малобройните парламентарни групи и след това с по-големите.


Двете най-големи партии, без които съставянето на правителство е невъзможно, имат различни концепции за политическото си поведение. ГЕРБ залага на подобряване на взаимодействието с "Демократична България", а лидерът Бойко Борисов вчера направо предложи съпредседателя й Христо Иванов за премиер. Двамата имат зад гърба си тежък конфликт от преди седем години, когато Иванов подаде оставка като вицепремиер и правосъден министър във второто правителство на Борисов, бламиран за съдебната реформа от коалиционния си партньор. И до днес тази реформа не е проведена.


Едновременно с това ГЕРБ ясно показва, че не желае да преговаря с "Продължаваме промяната", каквато е идеята на Христо Иванов, а лидерът Борисов дори не ги включи при изреждането на участниците в евентуален бъдещ "нов обществен договор".


Единствено четвъртата сила "Възраждане" твърдо заявява, че не желае мандата. Оценката й, дадена от лидера Костадин Костадинов пред БНР вчера, е, че парламентът е "на командно дишане" и всички опити за съставяне на правителство удължават агонията му.


И политически анализатори, и самите политици предупреждават, че ако редовен кабинет не бъде съставен и се тръгне към нови избори, България ще пропусне задълго възможностите да влезе в зоната за свободно движение Шенген и в европейския валутен съюз.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK