ГЕРБ и "Автентична лява БСП" провалиха и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир

Протестиращи напразно очакваха началото на заседанието на Общинския съвет на Пловдив днес

Протестиращи напразно очакваха началото на заседанието на Общинския съвет на Пловдив днесИ вторият опит за извънредна сесия на Общинския съвет на Пловдив, която да попречи на бизнесмена Георги Гергов да овладее напълно дружеството "Международен панаир Пловдив", беше провален днес. Това стана, след като по сценария от 3 януари т.г. и тази сутрин в залата нямаше кворум заради отсъствието на групите на ГЕРБ и "Автентична лява БСП", известна като "БСП-то на Гергов".


Днешната сесия трябваше да реши дали акциите, които Варна притежава в Пловдивския панаир, да бъдат апортирани в компанията "Пълдинтуринвест", през която бизнесменът се опитва да овладее активите на изложението. За нейното начало в Пловдив дойдоха съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, Никола Минчев от "Продължаваме промяната" и Кристиан Вигенин от БСП.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


За ранния следобед днес е насрочено и общо събрание на акционерите на "Пълдинтуринвест", което трябва да приеме апорта и по този начен да осигури на Гергов скритата приватизация на дружеството "Международен панаир Пловдив" и терена от 350 дка в центъра на града, който е част от активите му.
Междувременно кметът на града Здравко Димитров и председателят на градската организация на ГЕРБ Иван Тотев дадоха брифинг, на който заявиха, че евентуално повторно решение за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" отново ще бъде обжалвано по съдебен ред. (Целият брифинг можете да проследите - тук)


До днешното заседание се стига, след като със свое решение от 12 декември м.г., пловдивският Апелативен съд осуети първия опит на Георги Гергов да придобие пълен контрол над активите на дружеството. По тази причина с помощта на ГЕРБ и лобито си в Общинския съвет на Пловдив той предприе втори опит, като насрочи ново Общо събрание на акционерите в дружеството и на практика рестартира процедурата.


Стотици протестираха срещу опита на Георги Гергов да придобие контрол над Пловдивския панаир
Стотици протестираха срещу опита на Георги Гергов да придобие контрол над Пловдивския панаир

За да попречи на този сценарий Групата на "Демократична България" в Общинския съвет на Пловдив поиска извънредно заседание, на което представителят на местната администрация в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" да гласува против апорта на варненските акции от Пловдивския панаир. Това заседание трябваше да се състои в първия работен ден на годината - 3 януари, но също както и днес беще провалено от ГЕРБ и левите съветници, над които Гергов има пълно влияние.


По този начин на насроченото за по-късно днес Общо събрание на акционерите на "Пълдинтуринвест" общинският представител ще изпълни волята на съвета от 24 ноември м.г. С решението им тогава беше прието Община Варна да апортира в "Пълдин туринвест" дела си от 29% в панаира.


Тази сделка трябваше да позволи на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир и така да взема решения за управлението му, без да се съобразява със съдружниците си - държавата и Община Варна. В момента Георги Гергов притежава 50.3% от капитала на панаира. След финализирането на схемата с варненските дялове той ще контролира близо 80% от акциите на панаира.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK