Като бламират общински заседания в полза на Гергов от ГЕРБ защитавали обществения интерес (допълнена)

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, вляво на снимката, и председателят на градската организация на ГЕРБ Иван Тотев по време на днешния брифинг

© Скрийншот от видео

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, вляво на снимката, и председателят на градската организация на ГЕРБ Иван Тотев по време на днешния брифингПредставителят на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" днес ще изрази своето несъгласие за увеличаване на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир в размер на 29%. Това каза на брифинг в Пловдив лидерът на градската организация на ГЕРБ Иван Тотев. "Представителят на общината ще съобщи на Общото събрание на акционерите в компанията, че кметът Здравко Димитров ще обжалва подобно решение, ако то бъде взето, като по този начин ще изпълни това, което е приел общинският съвет като свое решение, каза още Тотев. Аз съм абсолютно убеден, че вписването ще бъде спряно."


Тотев не поясни защо очаква представителят на Община Пловдив да гласува против увеличението на капитала на "Пълдин туринвест", след като на свое заседание от 19 декември м.г. и с гласовете на ГЕРБ той бе упълномощен да направи точно обратното. Това гласуване има задължителен характер.


Малко по-късно на излизане от сградата, където се състоя събранието на акционерите в компанията, контролирана от Гергов, Ясен Михайлов заяви ясно, че е изпълнил решението на Общинския съвет от 19 декември и е гласувал "за" апорта на варненските акции от "Международен панаир Пловдив" в "Пълдин туринвест". Така на практика Георги Гергов отново ще може да управлява мажоритарния дял в панаира и да разполага еднолично с активите му.
Брифингът на Димитров и Тотев беше организиран, след като и днешната извънредна сесия на Общинския съвет в града, посветена на опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов, не се състоя. Причина за това стана липсата на кворум, след като


в залата не се явиха нито съветниците от ГЕРБ, нито тези от "Автентична лява БСП" - група, контролирана от самия Гергов.


ГЕРБ и "Автентична лява БСП" провалиха и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир
ГЕРБ и "Автентична лява БСП" провалиха и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир


На брифинга присъства и кметът на Пловдив Здравко Димитров, който припомни решенията на Общинския съвет в Пловдив от 24 ноември и 12 декември м.г., с които бе изразено становище против увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест", а самият той беше задължен да обжалва подобно решение, ако то все пак бъде взето от Общото събрание на акционерите в компанията. Димитров обаче премълча за решението от 19 декември м.г. с което съветниците от ГЕРБ и т.нар. БСП на Гергов (групата "Алтернативна лява БСП") упълномощиха Ясен Михайлов да гласува "за" апорта.


"Ще обжалваме": Брифингът на кмета на Пловдив за бъдещето на Пловдивския панаир
"Ще обжалваме": Брифингът на кмета на Пловдив за бъдещето на Пловдивския панаир


"Аз ще се съобразя с решението на Общинския съвет и


ще обжалвам решението за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест"


каза Димитров.


За днешната, несъстояла се сесия на Общинския съвет в Пловдив в града пристигнаха седем депутати от опозицията, сред които съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, Никола Минчев от "Продължаваме промяната" и Кристиан Вигенин от БСП. "Абсолютно безпредметно е провеждането на извънредни сесии, на които да виждаме хора, които идват в Пловдив единствено за да опитат да вземат думата в Общинския съвет, каза по този повод Иван Тотев. Ние не можем да участваме в този политически цирк."


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


Председателят на градската организация на ГЕРБ посъветва Кристиян Вигенин, вместо да идва в Общинския съвет в Пловдив "да си попита председателя на партията и Румен Овчаров


какво точно се е случило с Пловдивския панаир през 2006 г.


и как точно е започнала сагата".


Според Тотев в първия мандат на Бойко Борисов, през 2011 г., тогавашният министър на икономиката от ГЕРБ е завел дело в Окръжния съд в Пловдив в опит да спаси панаира от приватизация. "Така че ГЕРБ и цялото ръководство на партията в Пловдив, по време на цялото управление на ГЕРБ са се опитвали да пазят обществения интерес. Това правим и към настоящия момент", каза още Иван Тотев.


Това, което той се опита да припомни днес, вероятно е фактът, че Георги Гергов придоби мажоритарния дял в дружеството "Пълдин туринвест", което не беше предвидено за приватизация, като изкупи през 2008 г. реституирани дялове на няколко собственици. Малко след идването на власт на първото правителство на ГЕРБ тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков даде заявка, че ще върне дружеството на държавата.


Стотици протестираха срещу опита на Георги Гергов да придобие контрол над Пловдивския панаир
Стотици протестираха срещу опита на Георги Гергов да придобие контрол над Пловдивския панаир

Освен проверка на действията на Румен Овчаров в качеството му на министър на икономиката по време на т.нар. "тройна коалиция", Трайков подаде искане за проверка и във Висшия съдебен съвет, която да установи дали съдиите, които са вписали увеличаването на капитала на "Международен панаир Пловдив", са действали правомерно. Проверка, назначена от Трайков, показа, че


увеличаването на капитала е направено на два пъти - на 21 декември 2006 г. и на 23 март 2007 г.


Друго констатирано нарушение на закона бе, че продажбата е станала, въпреки че дружеството е включено в забранителния списък по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. За него е трябвало да бъде разработена специална стратегия за продажба, която да бъде одобрена от Народното събрание. Вместо това продажбата е станала след решение на Министерския съвет по стратегия, одобрена от кабинета на Сергей Станишев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK