"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов

Пленум на БСП Георги Гергов

© Юлия Лазарова

Пленум на БСП Георги ГерговДнешният епизод от сапунената опера около опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов надмина и най-смелите очаквания. Денят започна с провалената заради липса на кворум сесия на Общинския съвет. Последва пълният с противоречия брифинг на пловдивския кмет Здравко Димитров и градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев. А накрая представителят на общината в Общото събрание на акционерите в компанията "Пълдин туринвест" - обясни, че е гласувал едновременно "за" и "против" увеличението на капитала му в полза на Гергов.


В 9 ч. сутринта, за когато бе насрочена поредната извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, заседателната му зала се оказа почти празна. Кворум не бе събран и час по-късно, пак заради отсъствието на всички съветници от ГЕРБ и групата "Автентична лява БСП", контролирана от Гергов. За участие в заседанието на местата си обаче бяха всички съветници от "Демократична България", от групите "Кауза България", "Съюз за Пловдив", част от съветниците от "Земеделския народен съюз", на ВМРО и независимите Слави Георгиев и Георги Величков.


ГЕРБ и "Автентична лява БСП" провалиха и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир
ГЕРБ и "Автентична лява БСП" провалиха и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир


Несъстоялото се заседание
на съвета, трябваше да упълномощи представителя на общината в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов да гласува против увеличението на капитала му с 29% от акциите на Пловдивския панаир, собственост на Община Варна. С този апорт Георги Гергов цели да придобие мажоритарно влияние в компанията, а през нея и пълен контрол върху активите на панаира. Сред най-привлекателните от тях са над 300 дка терен до р. Марица и почти в центъра на Пловдив.


Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир
Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир


След като заседанието пропадна заради отсъствието на ГЕРБ и съветниците на Гергов, в сила останаха решенията на предходното - от 19 декември м.г. На него представителя на общината в "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов трябваше да бъде упълномощен да не подкрепи апорта на варненските акции, а в случай че той все пак мине, да поиска задействането на т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акционни решения в дружеството.


Стотици граждани протестираха в неделя срещу опита на Георги Гергов и ГЕРБ за скрита приватизация на пловдивския панаир

Стотици граждани протестираха в неделя срещу опита на Георги Гергов и ГЕРБ за скрита приватизация на пловдивския панаир


Непосредствено преди гласуването на всички тези предложения, формално подкрепени от ГЕРБ, Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП", все пак успя да прокара промяна в проекторешението, според което на Ясен Михайлов все пак бе възложено да подкрепи апорта.


Така се стигна до абсурда


Общинският съвет в Пловдив да гласува три взаимно изключващи се точки:

  1. Против увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" с варненските акции в Пловдивския панаир
  2. Упълномощава представителя си в Общото събрание на акционерите да гласува за увеличаването на капитала
  3. Възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров да обжалва по съдебен ред апорта, в случай, че той бъде приет.
Именно заради това последно и на практика шизофренично решение общинските съветници от "Демократична България" в Пловдив поискаха свикването на проваленото днес извънредно заседание на общинския съвет в града.


След провала му Здравко Димитров и градския лидер на ГЕРБ (и бивш кмет на Пловдив) Иван Тотев спешно свикаха брифинг, за да внесат яснота в създадената ситуация. Вместо това обаче, след изявленията им


абсурдите станаха още по-непонятни


Здравко Димитров каза, че в съответствие с решенията на Общинския съвет от 24 ноември м.г. (кой знае защо той не спомена нищо за решенията от 19 декември т.г.) ще обжалва пред съда апорта на варненските акции от Пловдивския панаир в "Пълдин туринвест", ако той бъде осъществен.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


След него Иван Тотев неколкократно каза, че общинският представител в компанията Ясен Михайлов ще гласува "против" апорта на акциите, защото това му е било възложено от Общинския съвет.


Тотев вероятно се беше объркал


защото на 19 декември м.г. на Михайлов беше възложено точно обратното. По тази причина той отиде на Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", което започна в 13 ч. днес, със задачата да подкрепи увеличаването на капитала му с варненските акции.


След края на събранието той застана пред гражданите, събрали се през заседателната зала на х-л "Санкт Петербург" в Пловдив, за да ги обърка окончателно като каза следното:

"Гласувах според решението на Общински съвет в двете му точки. Първо в решението е да изразим становище и мнение пред събранието на акционерите, че Община Пловдив не дава съгласие за увеличение на капитала и ще активира блокираща квота. Във втората точка по всички предложения сме "за"- за приемане на устава и за приемане на апорта. Изразил съм мнението на общината", обясни Михайлов.


Цитиран от сайта "Под тепето" юристът Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" обясни след това изказване, че


изразяването на мнение в общото събрание няма никаква юридическа тежест


Такава тежест обаче има гласуването два пъти "за" във втора точка от решението на Общински съвет, с което Пловдив приема апорта на варненските акции и изменението на устава на "Пълдин туринвест".


Следващият ход от тук нататък е на пловдивския кмет Здравко Димитров. След подаването на искане за вписване на апорта от страна на Георги Гергов той трябва да заяви спирането му и да обжалва по съдебен ред увеличението на капитала на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен. Такъв ангажимент той пое на днешния си брифинг, който можете да проследите на запис - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK