Германия поискала акция срещу измами с криптовалута, в България няма задържани

С тази снимка МВР илюстрира съвместната акция с прокуратурата в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия.

© Пресцентър на МВР

С тази снимка МВР илюстрира съвместната акция с прокуратурата в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия.С абсолютно идентични съобщения МВР и прокуратурата съобщиха, че са разбили мрежа за измами с криптовалута, която действала от България, Кипър и Сърбия като посочват, че акциите в последните няколко дни са в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия. В съобщенията абсолютно никъде не се споменават конкретни имена нито на участници, нито на разследваната компания. Няма информация и за нито един задържан в България, няма и нито едно повдигнато обвинение от страна на българската прокуратура.


Съобщението идва ден след като МВР, ДАНС и прокуратурата влязоха в офиси, свързани с криптокомпанията Nexo, а говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева обяви, че се разследват т.нар. "кухи фирми", както и че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове. В изявлението си тя отказа да дава повече детайли и информация и нито веднъж не назова имена - нито на компанията, нито на хора. Компанията Nexo не се споменава и в днешното съобщение на разследващите и не става ясно дали прокуратурата съобщава за друго разследване. В четвъртък твърдението беше, че вървят разследвания за "действия на организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, извършване на банкова дейност без лиценз и компютърни измами".


Едва в ранния следобед прокуратурата официално разграничи двете разследвания. В съобщението за обещания от вчера брифинг с повече подробности по разследването на Nexo беше уточнено, че темата днес за "разследването на организирана престъпна група за финансови престъпления, компютърни измами и пране на пари" няма връзка със съобщението от сутринта за "международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти при изпълнение на европейска заповед за арест".


Акция за финансови нарушения срещу криптобанката Nexo се провежда в София (обновена)
Акция за финансови нарушения срещу криптобанката Nexo се провежда в София (обновена)
Днес от съобщение на прокуратурата се разбира, че акцията не е по инициатива на България, а е в отговор на изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия, а тук тече под надзора на Софийската градска прокуратура (СГП) и в координация с Евроджъст и Европол, с участието на следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция "Национална полиция" на МВР.


Прокуратурата посочва, че акцията е довела до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Според разследващите, мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро.


Много разпитани, нито един задържан


Според разследващите, голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в брой, обезпечени са 2 луксозни апартамента.


Българската прокуратура и МВР съобщават, че са задържани 14 души в Сърбия и един човек в Германия, но не дават абсолютно никаква информация за арести в България.


В съобщението се посочва и че на 11 януари в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на един човек. Освен това са иззети компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др., се казва в съобщението.


От Nexo се оплакаха, че часове наред не им е предоставена заповед за обиск, ще съдят България
От Nexo се оплакаха, че часове наред не им е предоставена заповед за обиск, ще съдят България

Българските власти са разпитали 42 души, от които 6 са чуждестранни граждани, посочват от прокуратурата. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 души. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи, посочват от прокуратурата.


Прокуратурата: Мрежата се управлявала през кол центрове в Сърбия


По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити "мащабни финансови транзакции". За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност, твърдят от прокуратурата.


Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции, обясняват от държавното обвинение. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели. По какъв начин са били губени парите, не се разбира от съобщението на прокуратурата и МВР.


В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол, допълват от държавното обвинение.


Разследванията на онлайн измамата са започнали през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирана от Евроджъст и проведена през ноември миналата година, допълват още от държавното обвинение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK