Националната енергийна стратегия за следващите 30 години е готова

Росен Христов

© Юлия Лазарова

Росен ХристовНационалната енергийна стратегия за следващите 30 години е готова и ще бъде представена във вторник. Тя ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, в което участие ще вземат профсъюзи, браншови организации и представители на парламентарната комисия по енергетика. Това обяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов.


Той обясни, че намерението на правителство е тази стратегия да бъде внесена в Народното събрание и да бъде приета, за да има гаранция, че енергетиката ще продължи да се развива по ясен план, какъвто и да е съставът на един следващ кабинет или Народно събрание.


Христов каза още, че в стратегията е записано България да продължи да развива ядрената си енергетика. Той одобри решението на Народното събрание от тази седмица за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".
"Нашата стратегия до 2050 година предвижда да се построят четири нови ядрени блока. Два от тях ще са заместващи на пети и шести блок, които поетапно ще бъдат изведени от експлоатация. Другите два блока ще са допълнителни. Като се изведат от експлоатация и въглищните централи, на страната ще са ѝ необходими базови мощности, защото възобновяемите източници не могат да играят тази важна роля", обясни енергийният министър.


Христов допълни, че България трябва да инвестира в развитието на ядрената енергетика, защото страната ни има значителен опит в тази сфера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK