Гергов отново е поискал вписване на варненските акции в капитала на "Пълдин туринвест"

Пловдивският панаир

© Цветелина Белутова

Пловдивският панаирПловдивският бизнесмен Георги Гергов е подал в Търговския регистър заявление за вписване на увеличаването на капитала на дружество "Пълдин туринвест" с апортираните акции на Варна от Пловдивския панаир в размер на 29%.


Вписването на апорта ще позволи на Гергов да контролира през "Пълдин туринвест" близо 80% от собствеността на "Международен панаир Пловдив". Останалите 20% остават държавна собственост.
Апортирането на варненските акции в капитала на "Пълдин туринвест" беше поискано от Георги Гергов като част от схема, определена от бившия служебен министър на икономиката Даниела Везиева като скрита приватизация на Пловдивския панаир. Промяната в капитала на дружеството беше приета от Общото събрание на акционерите му на 9 януари т.г.


Часове след тази новина съветници от Демократична България в Пловдив поискаха от кмета на града Здравко Димитров незабавно да поиска спиране вписването на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". Срокът, в който кметът на Пловдив трябва да действа, е не повече от ден, предупреждават съветниците Веселина Александрова, Веселка Христамян, Владимир Славенски и Добромира Костова.
Това беше втори опит на Гергов да приведе в действие плана си, след като в края на миналата година, представителят на Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" гласува "против" апорта на варненските акции, за което беше упълномощен от Общинския съвет в града. Въпреки това с мажоритарните дялове на Гергов събранието все пак прие увеличението на капитала, но вписването му в Търговския регистър бе спряно със съдебно решение, след като кметът на Пловдив Здравко Димитров го обжалва.


Миналата седмица Димитров свика специален брифинг, за да обяви, че отново ще обжалва в съда увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". Преди това, както на 3, така и на 9 януари мнозинството на ГЕРБ провали извънредните сесии на Общинския съвет в Пловдив. Те трябваше категорично да потвърдят волята на съветниците против увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" с варненските акции.


Според общинския съветник от "Демократична България" Веселина Александрова сега Здравко Димитров трябва отново бързо да обжалва пред Окръжен съд в Пловдив решението за увеличение на капитала и да поиска спиране на вписването му в Търговския регистър. Именно пловдивският Окръжен съд трябва да се произнесе, по законосъобразността на решението, взето от Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" на 9 януари т.г.


Междувременно евродепутатът Радан Кънев внесе миналата седмица въпрос до Европейската комисия във връзка с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от Георги Гергов.


"Внесох приоритетен въпрос до Европейската комисия относно придобиването на Пловдивския панаир от почетния консул на Руската федерация Георги Гергов. Комисията следва да провери нарушава ли сделката санкциите и представлява ли недопустима държавна помощ", написа в профила си във "Фейсбук", Кънев.


Общински съветници от Варна искат отмяна на решението за акциите от Пловдивския панаир
Общински съветници от Варна искат отмяна на решението за акциите от Пловдивския панаир


Във въпроса си той подчертава, че сделката е по същество безвъзмездна и в нарушение на българското законодателство, както и че Георги Гергов нееднократно е демонстрирал близостта си както с държавния глава, така и с лидера на най-голямата партия в България (ГЕРБ).


Пак през миналата седмица общински съветници от Варна обявиха, че са внесли в съвета предложение за оттегляне на решението за апортиране на варненските акции в Пловдивския панаир в контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест". То беше взето на 12 декември 2021 г. Именно с него бе окрит пътят към скритата приватизация на панаира.


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов


В началото на седмицата бившият варненски депутат от "Демократична България" Стела Николова и съветничката от коалицията в Пловдив Веселина Александрова също обявиха с публикации във "Фейсбук", че са подготвили проект за отказа на Варна от апорта на акциите й в Пловдивския панаир в "Пълдин туринвест". "Ако се приеме на сесия на Общинския съвет (във Варна) това ще отвори възможност тези 29% от панаира, които Общината е получила от Бойко Борисов, да се върнат на държавата", написаха Николова и Александрова.


Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир
Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир

Миналия петък съветниците от "Демократична България" в града обявиха, че са внесли предложение до председателя на Общинския съвет в града за отмяна на решението за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на бизнесмена Георги Гергов "Пълдин туринвест". Това съобщиха днес на пресконференция съветниците Мария Ангелова, Николай Капитанов, Емил Бояджиев и бившият зам.-областен управител Павел Попов. Според тях вземането на решение за прехвърляне на акциите на 12 декември 2021 г. е станало "при непълно изясняване на всички относими факти и обстоятелства".

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK