Все повече българи са с нагласа за семейство с три деца, сочи изследване

Все повече българи са с нагласа за семейство с три деца, сочи изследване

© Цветелина БелутоваВсе повече българи смятат, че семейството трябва да има три деца. Докато през 2001 г. те са били 11.8%, през 2021 г. вече са 17.1% и са на второ място по дял след двудетния модел - 63.3%. Представата за семейство с едно дете намалява над два пъти, като през 2001 г. тя е била модел за 19.8%, докато сега те са 7.9%. Тези представи се разминават с реалността и като основна причина за ниската раждаемост се посочва липсата на подходящ партньор, а на второ място е обичайната досега причина - финансови проблеми.


Резултатите са от изследване на Националния статистически институт (НСИ) "Раждаемост и репродуктивно поведение", в което са участвали 4368 лица - жени на възраст 15-49 години и мъже на 15-59 години, които живеят в 7386 случайно избрани жилища.


Желанието за три деца се споделя най-малко от хора със средно образование - 13.8%, докато висшистите са най-склонни да предпочетат този модел - 21%. Същият дял е и при хората с основно образование. Три деца е представа за 17.1% от анкетираните, но фактически е реализиран от много по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им период - само 4.7%. Репродуктивният идеал е субективната представа на хората за това колко деца трябва да има семейството в България. В изследването идеалът е оценен чрез отговорите на въпроса "Колко деца според Вас трябва да има едно семейство в България", обясниха от НСИ.
Репродуктивните нагласи за брой деца от 2001 г. до 2021 г. Данните са на база въпрос "Колко деца желаете да имате в живота си". Източник: НСИ

© НСИ

Репродуктивните нагласи за брой деца от 2001 г. до 2021 г. Данните са на база въпрос "Колко деца желаете да имате в живота си". Източник: НСИ


Привържениците на двудетния модел за семейство намаляват


Очаквано проучванията, проведени в последните десетилетия, показват, че двудетният модел е предпочитаният, но има сериозен спад в последното десетилетие. През 2011 г. за него са били 75.3%, докато през 2021 г. този модел е идеал за 63.3%.


Многодетният модел на семейство с четири и повече деца сега е приоритет само за 2% от хората. В същото време идеалът за семейство без деца се споделя едва от 0.3% през 2021 г., докато през 2001 г. този дял е бил 3.2%.


Изводите на експертите от НСИ са, че има сериозно разминаване между идеалът на хората за деца в семейството и реалният им брой. Делът на лицата, които реално са без деца е 17.8%, докато на тези, които изповядват този идеал е само 0.2%. или предпочитат този модел на семейство (1.4%).


Доста по-голям е делът на лицата, които остават с едно дете (31.9%) в сравнение със заявения идеал за еднодетно семейство - само 6.9% и желаещите едно дете - 13.5%.


Липсата на партньор вече е главна причина


Основната причина е липсата на партньор - 15.5%, като тя по-често се изтъква от мъжете (18.4%), отколкото от жени (11.1%). . На второ място са финансовите причини, съответно за 14.3% от мъжете и 15.7% от жените.


Наблюдават се известни различия в структурата на причините в зависимост от възрастта на лицата. Сред младите, на възраст 15 - 29 години, основните причини да нямат деца са липсата на партньор (26.7%), "не съм завършил образованието си" (18.6%) и "не се чувствам готов да стана (отново) родител" (10.4%).


Тези резултати потвърждават заключението, което може да се направи въз основа на показатели от текущата демографска статистика, за отлагане във времето на раждането на деца. Сред лицата на възраст 30-44 години основната причина, за да нямат (още едно) дете, е по финансови причини (17.8%), а непосредствено след нея се нарежда аргументът "Достигнали сме желания брой деца" (17.3%).


Кои мерки биха повишили раждаемостта


В проучването са потърсени и предложения от анкетираните за прилагането на мерки от държавата, които биха повлияли да имат едно или повече деца.

Какви мерки биха били ефективни за реализация на предпочитания репродуктивен модел. Източник: НСИ.

Какви мерки биха били ефективни за реализация на предпочитания репродуктивен модел. Източник: НСИ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK