С 5 хил. лв. е бил глобен варненският кмет Иван Портних заради купищата смет в града през миналото лято

Кметът на Варна Иван Портних

© Цветелина Белутова

Кметът на Варна Иван ПортнихГлоба в размер от 5 хил. лв. е била наложена на варненския кмет Иван Портних от районната екоинспекция заради кризата със събирането на сметта през летните месеци на миналата година. Информацията за наложено административно наказание стана известна още през август м.г., но размерът на глобата стана публичен едва сега, след като бе включен в справка на РИОСВ - Варна, за актовете, съставени през дванадесетте месеца на 2022 г. От нея се вижда, че глобата, наложена на Портних, е най-високата от всички останали.


В отговори на въпроси, зададени от "Дневник", от инспекцията съобщиха, че проверката, довела до налагането на глоба, е била извършена след множество сигнали от граждани и репортаж, излъчен в един от националните телевизионни канали. Веднага след това на Портних е бил съставен акт за установено административно нарушение по Закона за управление на отпадъците. Основание за това е станал текстът, според който: "Кметът на община отговаря за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаването на незаконни сметища, както и за организиране почистването им."


Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна
Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна


От РИОСВ във Варна съобщиха също, че Портних е обжалвал наказателното постановление пред районния съд, който може да го потвърди, измени или отмени напълно. До момента делото не е обявено за решаване, а наказателното постановление влиза в сила при неговото потвърждение или изменение от страна на съда.
Успоредно с издадения наказателен акт от екоинспекцията във Варна отправиха към Портних и редица предписания за организиране и подобряване на чистотата в централните градски райони "Одесос" и "Приморски", които в разгара на туристическия сезон през м.г. бяха буквално засипани с битова смет. Предписано бе за осигуряването на достатъчен брой контейнери и изготвяне на графици за почистването им, в които да бъде отчетен увеличеният брой на хората, живеещи в града през летния сезон - нещо, което администрацията на Портних явно не беше свършила.

В отговор на гневните коментари и стотиците снимки, които заляха социалните мрежи през миналото лято, от администрацията на Иван Портних обвиниха гражданите в неправилно изхвърляне на битовата смет и разпоредиха проверки, които да установят кой замърсява Варна, като дори заплашиха с наказания. Така виновни се оказват отново гражданите.

В началото на август обаче онези от тях, които се събраха на протест пред общината заради недоволството си от проблема със събирането на сметта в града, дори бяха глобени от общински служители "за неправомерно изхвърляне на боклук" (торби с хартиени отпадъци, които са държали в ръцете си) на нерегламентирано място.


Дни наред с чувал, пълен с хартиени отпадъци, пред кметството във Варна през лятото на м.г. протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна

© Радо от Варна

Дни наред с чувал, пълен с хартиени отпадъци, пред кметството във Варна през лятото на м.г. протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна


Събитието, наречено "Смет за кмет", стана повод на място да пристигне екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.
Дни наред пред кметството във Варна протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна. В профила си във фейсбук той също съобщи за заплахи от общински служители, че ако остави чувала, който носеше със себе си, на земята, ще получи глоба до 800 лв.


Защо глобиха протестиращи срещу замърсяването във Варна - тук.


На този фон пак през лятото на м.г. стана известно, че дружеството ЗМБГ, свързано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, което чисти Варна от 2016 г., ще изпълнява тази длъжност до 2026 г. Компанията бе единствената, подала оферта в търга за възлагане на обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация през м.г.


Как дружеството ЗМБГ беше избрано да събира сметта на Варна - тук.


Тази стойност е с близо 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града.


Поредните номера на варненската общинска администрация
Поредните номера на варненската общинска администрация

След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега само ЗМБГ ще получава с 30% повече, за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK