Агенцията по вписванията блокира пореден опит на Гергов да овладее Пловдивския панаир

Георги Гергов

Георги Гергов



Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" за увеличение на капитала му с акциите на Варна в Пловдивския панаир в размер на 29%. Това показва отразеното в сайта на агенцията.


На 9 януари т.г. Общото събрание на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, одобри апорта на варненските акции. С това беше направен втори опит за разчистването на пътя към скрита приватизация на панаира през дружеството "Пълдин туринвест". (Целият текст на отказа Агенцията по вписванията - в прикачения файл).



Акционер в дружеството е и Община Пловдив,която бе представлявана от Ясен Михайлов, упълномощен от Общинския съвет в града. На 19 декември м.г. той прие с гласовете на мнозинството, контролирано от ГЕРБ и БСП (фракция, контролирана от Гергов)




абсурдно решение


То гласеше от една страна, че съветниците "не дават съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което щеше да се намали участието на Община Пловдив в капитала на дружеството....". В същото време в друга точка от решението беше посочено, че на 09 януари т.г. Ясен Михайлов е упълномощен да да гласува "за" увеличението на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир.


С трето решение Общинският съвет в Пловдив възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров "да поиска отмяна от съда на решенията, взети от взетите от Общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Това


разнопосочно гласуване


заплете сложен възел. Но за основание на експертите в Агенцията по вписванията при отказа им да регистрират решенията, взети от събранието, е послужила съществена подробност в решението на Общинския съвет в Пловдив. По предложение на съветника от "Демократична България" Веселина Александрова в него беше изрично записано, че той не подкрепя намаляването на капитала на Пловдив в "Пълдин туринвест". Намаляване дела на общината в този смисъл може да стане само с изрична санкция на Общинския съвет, каквато на практика няма.


ГЕРБ и отцепниците от БСП гласуваха "за" овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов
ГЕРБ и отцепниците от БСП гласуваха "за" овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов


"При предстоящото увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. и влизането на нов акционер ще се промени съотношението на притежаваните от акционерите акции в капитала на "Пълдин туринвест"АД, пише в мотивацията към решението на Агенцията по вписванията. В това число ще се намали процентното участие и на Община Пловдив. Това противоречи на изискването на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на Общинския съвет в Пловдив"."Аз не съм индианец", или как Пловдивският панаир се пренесе във Варна на 2 декември м.г. - тук.


Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.


След това е цитирано


противоречието между решенията


на Общинския съвет в Пловдив и несъответствието им с изискванията на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, което е предпоставка да се приеме, че на 09 януари т.г. Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е взело невалидни решения. По тази причина те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


За да допълни трагикомичния сценарий на случващото се двадесет минути преди 21 ч. тази вечер и часове след публикувания отказ на Агенцията по вписванията Община Пловдив разпространи спешно съобщение.


Според неговото съдържание "с дата 17 януари 2023 г." кметът на града Здравко Димитров е внесъл искова молба до Окръжния съд в града за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" от 9 януари 2023 г.".


Освен това Димитров е внесъл и молба за спиране на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството и изменението на устава му.


В разпространеното съобщение изрично е отбелязано, че са спазени всички законоустановени срокове за обжалване.


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов

"До предприемане на действията от страна на кмета се стигна, след като на 19 декември т.г. Общинският съвет в Пловдив не се съобрази с предложението му за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството, пише още в съобщението, разпространено късно тази вечер.
Това,у което се случи на 19 декември м.г. беше следното:


Общинскиат съвет се събра на извънредно заседание, за да гласува против апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", да упълномощи представителя си в компанията да не го подкрепи и да поиска от Здравко Димитров, в случай че апортът все пак мине, да задейства т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акциони решения в дружеството.


Предложението в този му вид, внесено от съветниците на "Демократична България", беше формално подкрепено и от администрацията на пловдивския кмет.


Под претекст, че е болен


обаче, той не се появи на сесията, но няколко часа по-късно в социалните мрежи бяха публикувани снимки от участието на Здравко Димитров в коледен общински банкет.


В негово отсъствие обаче Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП" (известна като "БСП-то на Гергов") поиска промяна в предложения проект за решение. Именно според него представителят на местния Общински съвет в "Пълдин туринвест" трябваше да подкрепи апорта.


Така се стигна до абсурдно решение, с което Пловдив едновременно уж отхвърля, но всъщност приема сделката с варненските акции.


Освен левите съветници на Гергов, зад това предложение на Радев застанаха още колегите им от ГЕРБ, Костадин Гаров - бивш съветник от НФСБ, а сега независим, Ангел Молев от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева.


Именно заради това последно и на практика шизофренично решение експертите на Агенцията по вписванията днес отказаха регистрирането на решенията взети от Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK