Антикорупционната комисия предяви иск за близо 90 хил. лв. към ректор на варненски университет

Ректорът на варненския Технически университет проф. д-р Венцислав Вълчев

© ТУ - Варна

Ректорът на варненския Технически университет проф. д-р Венцислав ВълчевАнтикорупционната комисия е предприела процедура по отнемане в полза на държавата на близо 90 хил. лв. от ректора на варненския технически университет проф. Венцислав Вълчев заради установен конфликт на интереси. Това показва съдържанието на решение, публикувано в сайта на комисията.


Близо половината от тази сума - 40 хил. лв., е формирана от осем глоби по 5 хил. лв., наложени на Вълчев заради допуснат конфликт на интереси. Останалата част от иска на комисията в размер на близо 50 хил. лв. са трудови възнаграждения и хонорари, изплащани по няколко различни типа договори за трудово - правни отношения, сключени между него и преподавателка в университета, с която е живял на семейни начала.


Производството на Комисията за противодействие на корупцията и предотвратяване на конфликт на интереси (КПКОНПИ) е образувано срещу проф. д-р инж. Венцислав Вълчев след
сигнал, подаден от Сергей Петров,


вече бивш служител в университета


Той е съобщил за вероятни нарушения, свързани с плащания по граждански договори университета за работа по проекти, финансирани от програма "Еразъм+" на Европейската комисия, както и за възможни документни престъпления.


В сигнала се съдържат твърдения за нарушения във връзка със субективно разходване на публични средства в нарушение на приетите от Академичния съвет на университета Вътрешни правила за организацията на работната заплата в полза на лица, приближени до Венцислав Вълчев. Посочено е също, че Вълчев живее на семейни начала с преподавателя в университета, упомената в решението на КПКОНПИ с инициалите доц. д-р С. Л., която освен заплатата си е получавала и допълнително възнаграждение като декан на факултет, а междувременно , в конфликт на интереси, е заемала и длъжността директор на дирекция в университета.


В сигнала са посочени и


данни за други потенциални нарушения


във връзка с проведени процедури по Закона за обществените поръчки, договори за правни услуги и др. След извършената проверка обаче те не са послужили като основание за налагане на глобите и искането за възстановяване на суми в полза на държавата от Венцислав Вълчев, тъй като не са свързани с конфликт на интереси. Тези случаи са били препратени до варненската Окръжна прокуратура.


Сигналът на Сергей Петров съдържа и данни, че периода 2019-2020 г. във варненския технически университет са били създадени фиктивни звена и административни длъжности, като са били назначени лица, приближени до ректора, както и С. Л. - жената, с която живее на съпружески начала.


Проверката, извършена от антикорупционната комисия, е установила, че в периода от май 2019 г. до септември м. г., между С. Л. и варненския Технически университет са били сключени 14 допълнителни споразумения към трудовия ѝ договор.


Според правния анализ на антикорупционната комисия, за да е осъществен конфликт на интереси по смисъла на действащото в момента законодателство, трябва да са налице


три свързани предпоставки:


"лице, заемащо висша публична длъжност, наличие на негов или на свързани с него лица частен интерес, който може да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес". (Пълния текст на решението на КПКОНПИ - в прикачения файл).


В решението на КПКОНПИ е записано, че частен е всеки интерес, "който води до облага от материален или нематериален характер за лицето, заемащо висша публична длъжност или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение".


Според тълкуванието на експертите на КПКОНПИ в качеството си на ректор на варненския Технически университет Венцислав Вълчев е


лице, заемащо висша публична длъжност


От друга страна в графата "данни за съпруг или съпруга и за лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала" в декларацията при встъпване в длъжност като ректор на Техническия университет във Варна Вълчев сам е посочил С. Л. Същото обстоятелство по-късно е декларирано от него и в други документи, засягащи имуществото и евентуалните му имуществени интереси.


Освен това разпоредбите на антикорупционния закон сочат, че лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба. Според КПКОНПИ обаче това изискване е било нарушено при сключването на граждански, трудови договори и допълнителните споразумения към тях със С. Л.


"Безспорно в случая е налице частен интерес за С. Л., поради факта, че изброените граждански договори създават предпоставка тя да получи


материална облага, изразяваща се в допълнителни възнаграждения


пише в решението на КПКОНПИ.


Решение на комисията е издадено на 19 декември м.г. като е можело да бъде обжалвано в срок от 14 дни. "Дневник" изпрати до проф. Вълчев няколко въпроса, с които да изясни дали той се е възползвал от тази възможност и какви са били мотивите му. До публикуването на този текст обаче отговори не бяха получени.


По време на изслушването си от КПКОНПИ на 7 декември м.г. Венцислав Вълчев е заявил, че твърденията в подадения срещу него сигнал са неверни. Като ректор той стриктно изпълнявал задълженията си, определени от закона като всяка година Техническият университет във Варна, който е държавен, е бил проверяван от поне пет органа - Сметна палата, Министерство на образованието и науката, АДФИ, Икономическа полиция и НАП. "До момента не са били констатирани никакви нарушения", е казал Вълчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK