Служители без опит са кастрирали кучета в общинския приют във Варна

Условията във варненския общински кучкарник

© Фейсбук страница на

Условията във варненския общински кучкарникБез ветеринарен лекар и въпреки че бе затворен в края на декември м.г. от агенцията за контрол на храните, Общинският приемник за безстопанствени кучета във Варна продължава да работи. Причина за това е жалба на варненския кмет Иван Портних срещу заповедта за затваряне, независимо от очевидния факт, че без ветеринар приемникът няма как да изпълнява функциите си. Това става ясно от отговори на въпроси, които "Дневник" изпрати до Министерството на земеделието и горите.


С "Дневник" се свързаха членове на сдружения, които от години следят състоянието на кучкарника в с. Каменар край Варна. Според тях затварянето на приемника е станало след няколко случая, в които


животни са били кастрирани от служители без опит
след което са умрели от загуба на кръв. Случаите са били прикривани именно с цел кучкарникът да не бъде затворен, твърдят те.


Прекратете мъченията и смъртта в общинския приют за кучета в Горни Богров
Прекратете мъченията и смъртта в общинския приют за кучета в Горни Богров


Пестеливата информация, дадена от агенцията по храните в отговор на зададените въпроси гласи, че проверките, дали основание за затваряне на приемника, са извършени на 2 и 21 ноември м.г., като е било установено, че той работи без ветеринарен лекар. Нямало сключен и договор за ветеринарномедицинско обслужване на животните. Случаи на нехуманно отношение към тях не били констатирани.


След издаването на заповедта за временното затваряне на кучкарника на 21 декември м.г. тя е била обжалвана от варненския кмет. С това, според отговорите на въпросите, изпратени до земеделското министерство,


изпълнението на заповедта е спряно


до произнасяне на съда за нейната основателност. Така кучкарникът продължава да работи въпреки, че 50 животни, намиращи се в него, са оставени на произвола без ветеринарна грижа, а нови не могат да бъдат настанявани. По тази причина мотивите за жалбата на варненския кмет остават неясни, още повече че в заповедта за затваряне на приемника изрично е упоменато, че болните и агресивните кучета трябва да бъдат предадени на други приюти, а за тези, които в момента се намират в с. Каменар са осигурени гледачи.


Заради липсата на условия за отглеждани на животните приютът беше временно затворен още през есента на 2021 г., въпреки че за издръжката му от общинския бюджет бяха отделени половин милион лева. Тогава членове на неправителствени организации разпространиха информация, според която в кучкарника били назначавани служители, които имали страх от кучета. По тази причина те


упоявали животните всеки път, когато трябвало да ги нахранят


или да почистят клетките им.


Фотогалерия: Животът на бездомните животни
Фотогалерия: Животът на бездомните животни

Защитници на животните неведнъж са подавали сигнали за това, че варненският кучкарник тъне в мизерия. При свои проверки екоактивисти редовно установяват, че в кучкарника има животни, които прекарват там повече от два месеца, без да бъдат кастрирани, а поради липсата на управител и ветеринарен лекар не се позволяват и осиновявания, въпреки тежкото състояние на някои от кучетата.


В клетките на кучкарника няма естествена светлина и вентилация


а кучетата нямат възможност да се разхождат извън клетките.


Въпреки всички тези факти обаче и независимо от липсата на ветеринарен лекар общинският кучкарник в с. Каменар остава отворен, а заповедта за затварянето му за период от 6 месеца няма как да бъде изпълнена. Иначе на хартия Варна има програма за "активна кастрация на бездомните кучета и последващо връщане на мястото им на пребиваване", чието изпълнение явно няма как да започне.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK