Херо Мустафа: Групичка създаде в България система, превзела държавата за олигарсите

Херо Мустафа: Групичка създаде в България система, превзела държавата за олигарсите

© Надежда ЧипеваЕдна много малка група създаде [в България] система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси."


Това заяви американският посланик Херо Мустафа на среща, посветена на върховенството на закона в България и бизнес средата с безпрецедентното участие на всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната.


При откриването говориха още Жоел Мейер (посланик на Франция), Джузепина Зара (посланик на Италия) и Стефан Рьокен (шарже д'афер на Германия), както и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
"Лично съм запозната с това, защото работя с нашия бизнес, за да го контрираме. И какво се случва с онези, които нямат такава подкрепа - създава усещане за безпомощност. И обезкуражава тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждам това."


Мустафа каза, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии". "На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете", обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.


Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, откри конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България"

© Надежда Чипева

Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, откри конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България"


Посланикът на САЩ, която приключва до седмици мандата си, продължил три години и половина, каза още:


"Лично сме видели колко невероятно трудно е да се реформират институциите и да бъдат премахнати дълбоко вкоренени интереси. Още докато се подготвях за мандата си тук, при срещи, преди да дойда в България, с български официални лица ми казваха "не използвай думата "корупция". Че мога да започна работата си с нея. Че ще съсипе отношенията му с правителството и ще ме обрече на провал.


Но тук едва ли не на всяка среща, разговор, вечеря, в разговора неизбежно българите говорят за корупция. Бизнесмени, хора от гражданското общество, журналисти, обикновени хора ми казваха, че за тях корупцията е проблем. Затова това стана приоритет за мен и е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън.


Истинските партньори си казват нещата честно и днес говоря с вас открито. Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор.


Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори.

В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ.

Разбираме, че справянето с корупцията е много продължителна борба, не е лесно и го знаем и от собствената си страна - САЩ също не са имунизирани срещу корупцията и е нужна постоянна бдителност."


Херо Мустафа: Групичка създаде в България система, превзела държавата за олигарсите

© Надежда Чипева


В изказването си Мустафа говори за подход, в който трябва едновременно да се помага на "добрите" и да се преследват "лошите". Тя подчерта, че в правораздавателните органи има множество добри професионалисти, които опитват да си вършат работата, и колко обучения на прокурори, съдии и други служители са провели от посолството (постоянният юридически съветник Джесика Ким - бел.ред.). Но и даде конкретен ярък за САЩ пример за отсъствие на съществена промяна в България.

"Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон "Магнитски" и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си."

Посланик Мустафа за пореден път повтори, че докато продължават да работят с партньори в България и посолството да действа като катализатор на процесите, "всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре, политиците трябва да покажат кураж".


Както тя, така и други участници говориха за това, че важни законодателни промени за реформиране на правораздаването и свързани с Плана за възстановяване, са внесени в парламента и от депутатите се очаква да бъдат одобрени. "Време е да направите тези реформи", допълни Мустафа.


Пълният текст на изявлението на посланика на САЩ може да прочетете тук (на англ.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK