Румен Радев: Още съм на позицията, че България не трябва да дава оръжие на Украйна

Румен Радев: Още съм на позицията, че България не трябва да дава оръжие на Украйна

© Юлия ЛазароваНищо не може да оправдае агресията и военните престъпления на Кремъл, но отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие в този конфликт, каза днес президентът Румен Радев в интервю за "Дарик радио", като нарече войната брутална. Както е известно парламентът реши да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна, като все още няма яснота какво точно ще е съдържанието на военната помощ.


"Който е на другото мнение, трябва да познава добре дълбоките политически и исторически корени на този конфликт, но и да представи анализ за рисковете и последствията от един такъв акт. Някой от тези политици, които с охота искат да дават оръжие, представи ли анализ за рисковете за българското население", допълни той.


Според него даването на оръжие не е път към мира, защото е все едно да се гаси огън с бензин. "Виждането, че трябва да има война до пълен крах на едната страна неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение", е мнението на президента.


Президентът: партиите не искаха да направят правителство, Донев остава премиер (обновена)
Президентът: партиите не искаха да направят правителство, Донев остава премиер (обновена)За Радев е важно да се даде и отговор на въпроса как би изглеждал мирът след войната. "Една година мина, войната става все по-ожесточена. Тя вече е глобален икономически сблъсък, тя е война на изтощение, не само между Русия и Украйна, но и за Европа. Европейските граждани го усещат по инфлацията и недоимъка. Ако по-богатите европейски държави могат да си позволят да дават оръжие и да продължават тази война на социално и икономическо изтощение, защото имат резерви и като държава, и като граждани. Ако погледнем България можем ли ние да го направим, при положение, че хората нямат лични резерви, те са под линията за достоен начин на живот. Как ще се отрази на тях", посочи Румен Радев.


Статията в Die Welt е поръчкова


"Поръчковият характер на статията в Die Welt прозира отдалеч. Така Румен Радев коментира публикация на германското издание от тази седмица, в която се посочва, че България макар и тайно е започнала да снабдява с оръжие Украйна още в началото на войната.


Той не приема и политиката на правителството на Кирил Петков да окаже такава скрита помощ. "Политиката е публична дейност. Тя се прави от личности, които излизат пред обществото и обявяват своите идеи. Ако правиш нещо зад гърба на обществото, ти не минаваш ли в сферата на задкулисни договорки с чужди партньори", попита той.


Законови промени да регламентират грантовете


На въпрос намесва ли се Русия във вътрешните работи на България президентът отговори, че България е обект на влияние от не една държава и Русия е една от тях. Според него различните държави използват различни способи на влияние, като не е тайна, че политици, анализатори и медии, се захранват с грантове. "И ние трябва много сериозно да се замислим не е ли време за законодателни промени, които да урегулират поне финансовите потоци на това влияние. Да е ясно от къде идват, за какво се използват. Получавайки финансови средства ти ставаш проводник на някаква политика", подчерта Радев.


Няма да се молим за Шенген, ще ги убедим


Очаквано президентът отдели сериозно внимание на темата Шенген, като отбеляза и своя принос за това страната да е на крачка от влизане в общността. "Имаме съгласие за октомври месец за Шенген, но трябва и парламента да предприеме своите действия и отговорност", посочи Радев.


Според него отказът да се приемат България и Румъния е било плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство.


"България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят да изложат ясно на масата какви са техните критерии", посочи президентът.


Те обаче не го направили и това била причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.


"Имаме отношения с две страни - Австрия и Нидерландия. Обществото там и най-вече опозицията, трябва да бъдат убедени, защото това е вътрешнополитически проблем, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на Европейския съюз (ЕС)", посочи Радев. Той допълни, че опазването на границите трябва да бъде ангажимент на целия ЕС, а не България да се справя сама.


Радев подчерта, че само в сферата на хипотезите са твърденията, че България има проблем с охраняването на границите и опазване на информацията. Той съобщи, че в понеделник по негова покана пристига австрийският канцлер Карл Нехамер. "С него заедно ще отидем на границата, с голям брой австрийски медии, за да се види, че в България е създадена необходимата организация", посочи още Радев. Той допълни, че никоя страна не може да обещае нулева миграция, но организацията на охраната на границата непрекъсната се подобрява.


Президентът подчерта, че сериозно подобрение има и в залавянето на вече миналите границата мигранти. "Вие помните ли преди това те да са преследвани по магистрали. Не е ставало. Трябва да си зададем въпроса "Защо не се е случвало?" Просто сега има политическата волята да има реални действия по този въпрос", каза Радев.


"Аз мисля, че австрийската общественост ще бъде убедена. Ние няма да се молим, ние не се молим на никого. Ние достойно отстояваме правото си да бъдем част от интегрирана Европа", е неговото мнение. Радев посочи, че от трафика на мигранти печелят като организатори граждани на Австрия, Холандия, Германия и всички страни от ЕС. "И аз задавам въпросът: А вие какво правите. Това са общи усилия. Има проблем във функционирането на самото шенгенско пространство, но това не е проблем на България", каза още Радев.


Кой ще е новият служебен премиер и кога ще са изборите вижте тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK