Часове преди да дойде в София, Нехамер остава на мнение, че България не е за Шенген

Снимка от предишна среща между Нехамер и Радев

© Фейсбук на Карл Нехамер

Снимка от предишна среща между Нехамер и РадевАвстрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, които пристигат в България тази вечер, остават на позиция, че България не е готова за Шенген, съобщиха австрийски медии, цитирани от БТА.


"Докато шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер.


Австрийският канцлер смята, че България и Румъния трябва да получат пълна подкрепа от ЕС за укрепване на своите граници. "България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства", казва Нехамер.
Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер също казва, че България се нуждае от бърза подкрепа за защита на външната граница на ЕС с Турция, а като пример може да служи гръцката гранична ограда. "Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.


Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз. Утре гостите от Австрия ще бъдат заведени на границата с Турция в района на Елхово.


Вчера в интервю българският президент Румен Радев посочи, че след визитата австрийската общественост ще бъде убедена, че България има място в Шенген. "Ние няма да се молим, ние не се молим на никого. Ние достойно отстояваме правото си да бъдем част от интегрирана Европа", каза той.


Държавният глава допълни, че от трафика на мигранти печелят като организатори граждани на Австрия, Холандия, Германия и всички страни от ЕС. "И аз задавам въпроса: А вие какво правите. Това са общи усилия. Има проблем във функционирането на самото шенгенско пространство, но това не е проблем на България", каза още Радев. Той остава на мнение, че до есента България и Румъния ще бъдат приети в Шенген.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK