Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя "Евролаб" на Капитан Андреево

Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя "Евролаб" на Капитан Андреево

© Цветелина Белутова, КапиталБездействието на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в периода когато беше ръководена от Христо Вълчанов, оставя частната фирма "Евролаб 2011" на граничния пункт Капитан Андреево. Със свое определение от днес Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - София град, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата. В решението си съдът се позовава на невнесена нужната държавна такса от 70 лева за обжалване, а пропускът не е бил коригиран в указания от съда срок.


На 5 декември 2022 г. от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал до ДАНС във връзка с възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните. В него бе посочено именно неплащането на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе зает от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев твърдеше, че причината не е делото, а бавна работа, като пред Би Ти Ви показа платежно за таксата, което обаче не е признато от съда.


Съдът е разпоредил платежно да бъде изпратено до 21 ноември, а то е изпратено едва на 30 ноември, при това незаверено. Според върховните съдии плащане до 21 ноември не е доказано, като данните са, че е направено ден по-късно.
В коментар на днешното решение от Министерството на земеделието и БАБХ подчертават, че определението касае само физическото стопанисване на помещения от "Евролаб 2011", като не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на пункта.


"Всички проби ще продължават да се взимат единствено и само от държавната агенция и да се тестват в държавна лаборатория. Товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ. В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево" няма предварително определени помещения за дейността и няма да се повлияе от това съдебно определение", пишат от земеделското ведомство.


Към май 2022 г. "Евролаб" извършваше едновременно товаро-разтоварна дейност на пункта, изпълняваше функциите на оператор по товарите и изследваше храните. В същия месец кабинетът на Кирил Петков отне от "Евролаб 2011" дейността по фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа, изпращайки пробите към държавна лаборатория в София. До този момент пробите се извършваха в лаборатория на границата, наета с 10-годишен договор в края на 2021 г. с договор, подписан от временно изпълняващия длъжността директор Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Договорът е подписан въпреки забрана на тогавашния министър на земеделието Иван Иванов, тъй като в същия ден Христо Даскалов встъпва в длъжност. През 2021 г. на заседание на комисията по ревизия Роснев заяви, че лабораторията на границата не е държавна, тъй като няма нужните финанси за това.


През август Върховният административен съд обаче спря предварителното изпълнение на заповедта на тогавашния изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов, с която се изискваше фирмата да напусне незабавно наетите помещения.

Така "Евролаб 2011" остана да работи на пункта като "оператор, отговорен за пратката", според отговор на БАБХ до "Дневник".

След изборите на 2 октомври Даскалов бе избран за депутат, а по-късно освободен като шеф на БАБХ, според него заради подписани документи, свързани с "Евролаб" на 4 октомври, когато се е върнал на работа. Един от тях е искова молба до Софийския градски съд за започване на дело за обявяване на нищожен сключения договор за наем с фирмата.


"Наследникът ми Христо Даскалов не даде ход и с последваща заповед анулира подписаните на 4 октомври от мен документи", заяви по този повод Даскалов.


Тогава Даскалов съобщи още, че наследникът му Вълчанов е човекът, започнал процедурата за нов 10-годишен с частна фирма на границата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK