Туристическо сдружение сигнализира за неправомерно върнати българи от Мексико

Туристическо сдружение сигнализира за неправомерно върнати българи от Мексико

© Надежда Чипева, КапиталСдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма" сигнализира за зачестили случаи на отказано допускане на български туристи да влязат на територията на Мексико. В информацията, изпратена до "Дневник" от заместник-председателя на сдружението Димитър Балтов, е посочено, че това се случва без никакви обяснения и при грубо потъпкване на елементарни граждански права на пътниците, като например да се свържат с посолството, с туроператора, който ги обслужва, или със семейството си.


Случаите започват през октомври 2022 г. на летището в Канкун и се развиват при сходен сюжет. При кацането на самолета пътниците са изчаквани от униформени части, като те избират около двадесетина души и още преди паспортния контрол ги отклоняват и отвеждат насилствено към отделно помещение.


Според разказите на всички потърпевши туристи, отклонените пътници са от страни от Източна Европа или бившите съветски републики. С тях се говори единствено на испански, а мобилните им телефони се изземат. Сдружението твърди, че пътниците са предплатили изцяло престоя си в страната, но въпреки това им е обяснено, че нямат предплатен хотел и са отвеждани в самолета, с който са пристигнали, който ги връща обратно до европейското летище, от което са пристигнали. Мобилните им телефони са върнати едва в самолета без възможност да ги включат и подадат сигнал.
Акцентира се и върху случай, в който четирима туристи, сред които бременна жена, са държани в килия четири дни, без да им е осигурена храна и вода.


От сдружението твърдят, че след писмо, изпратено от една от туристическите агенции - "Руал травел", до Министерството на външните работи, е получен отговор от дирекция "Консулски отношения", в което е написано:

"Като причина за отказ за влизане в Мексико властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (...) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията."

"Дневник" също потърси информация от Министерството на външните работи, но до публикуване на материала отговор не бе получен.


Отричайки твърденията на мексиканската страна, от сдружението призовават тя да предостави убедителни доказателства. Искат България да настоява за извинение от страна на мексиканските власти и финансова компенсация както за загубените средства на туристите по неосъществената им почивка и транспорта на връщане от Мексико, така и за претърпените унижения и страдания, които в някои случаи са застрашавали сериозно здравето и дори живота на потърпевшите.


"Настояваме за спешна и решителна реакция от страна на Министерството на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения", пишат от "Бъдеще за туризма".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK