Илия Кръстев: След "Нексо" последваха атаки срещу активни хора от ИТ сектора

Илия Кръстев: След "Нексо" последваха атаки срещу активни хора от ИТ сектора

© Лили ТоушекПрокуратурата се държи малко като медия и проблемът, който се създава, е, че се прехвърля негативна оценка върху цялата ИТ индустрия - не просто по отношение на това какви са компаниите, хората, които работят в тях, собствениците. Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).


След началната атака срещу "Нексо", нещата започнаха да се въртят и към други хора от индустрията, които са много активни с гражданската си позиция, и участието си в това как се развива това гражданско общество, хора, които правят дарения не към политически партии, а за образователни инициативи, посочи Кръстев.
Разказа, че това се случва едновременно в период на продължаваща политическа нестабилност в страната и в трудности глобално пред сектора. Напомни, че при излизането от пандемията секторът по света е наел много хора и дори освободените напоследък много кадри от компании като "Майкрософт", "Спотифай" и др. заетите в бранша все още са повече отколкото са били преди пандемията.


Това, което се случва е отрезвяване на сектора по отношение на растежа през следващите 2 години предвид очакваната рецесия и съмненията дали темпът на наемане не е изпреварил темпа на финансов растеж, допълни той.
"Въпросът с "Нексо" е толкова важен и заради репутацията на България при намаляване на парите за инвестиции", допълни Кръстев. Прогнозата за България е, че секторът тази година ще порасне с 10% при около 20% през последните няколко години. Допълва, че заради това, че не изглежда да утихва икономическата и политическата буря, на ИТ сектора ще му е трудно през тази година.


"Политическата нестабилност не изглежда като да се успокоява. Това се случва в година, в която освен другото се появи и масовият достъп до изкуствения интелект - ChatGPT. Това е технология, която може да промени доста индустрии в цял свят...Това може да доведе до промяна как оперират много големи сектори в глобалната икономика и това ще стане много бързо", прогнозира Кръстев. Посочи, че това доколко България е подготвена да влезе в това съревнование по инвестиции в нови технологии ще определи пътя на развитие на нейната икономика.


Посочи, че политическата нестабилност не поставя България в добро положение как навигира в тази среда, която ще стане още по-бързо променяща се, при което тя може да е не само в ситуацията на догонваща, а на бореща се изобщо да остане в състезанието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK