Шефът на ДАНС: Проверката на Nexo започна след сигнал от България за пране на пари

Председателят на ДАНС Пламен Тончев бе поканен и изслушан във временната комисия в парламента, която изяснява фактите около Nexo.

© Юлия Лазарова

Председателят на ДАНС Пламен Тончев бе поканен и изслушан във временната комисия в парламента, която изяснява фактите около Nexo.Българска финансова институция, която е задължено лице по Закона за мерките срещу изпиране на пари, е сезирала ДАНС за Nexo, след като е имало съмнения за пране на пари и съмнителни финансови операции през юли 2022 г. Това заяви по време на изслушването си във временната анкетна комисия в парламента по казуса Nexo председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев след многократни въпроси от страна на народните представители.


Главният прокурор Иван Гешев също бе поканен на изслушването, но е изпратил "извинително писмо" до комисията, в което посочва, че заради краткия срок между поканата и самото изслушване не може да реагира, но ще отговори писмено на въпросите на депутатите.


"Всяка финансова институция би уведомила агенцията за осъществени съмнителни операции или съмнителен превод - биха го изпълнили независимо от това каква е политическата ситуация, тъй като търпят изключително много негативи, включително е възможно да има и административна санкция", посочи Тончев.По думите му разследваната схема, по която разследващите смятат, че работи Nexo, "наподобява финансова пирамида от близкото минало - има и сходства има и известни различия". Шефът на ДАНС уточни и че има съмнения за отклоняване на средства на инвеститори и за ползването им за други цели без тяхно знание.
"Имаме информация за купуване на сграда в София за 25 млн. евро, която е собственост на дружество, чийто едноличен собственик е разследваното в България дружество, а действителен собственик е един от издирваните й обвиняеми", каза Тончев.


Председателят на ДАНС обясни, че тече и проверка на свързани лица, както и проверка за имуществото, което притежават собствениците на Nexo и свързаните с тях лица - както в България, така и зад граница.


Той потвърди и част от обявената от прокуратурата и Националната следствена служба (НСлС) информация, че разследването е започнало през юли, но разшири информацията, като обясни, че това е станало след сигнал на българска финансова институция, която го е направила по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари.


"След образуване на нашата проверка ние сме осъществили обмен на информация с чуждестранни партньорски служби по отношение на дружества от групата Nexo", потвърди Тончев и добави: "Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има извършени незаконосъобразни финансови операции и съмнения за пране на пари." Заради това по думите му материалите са били изпратени през септември 2022 г. на Софийската градска прокуратура и НСлС.


По думите му от анализа на движението по банковите сметки са установени генерирани дебитни и кредитни обороти в особено големи размери и преводи в междубанкови сметки на български дружества и дружества от групата на Nexo. Тончев добави, че голяма част от получените финансови средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo, след което са купени множество имоти, включително и в полза на трети лица, като имотите са на значителна стойност. Такива имоти са установени в София и туристически дестинации в България.


"Извършихме много проверки, включително и в публични източници, въз основата на които са идентифицирани реалните собственици, дейността и капитала на дружествата от групата на Nexo в Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Естония и др.", обясни хронологията Тончев. Председателят на ДАНС каза, че през януари тази година след поискано разрешение и получено одобрение от съдия са претърсени адреси, свързани с Nexo, а след това се е наложило претърсване и на други два адреса по неотложност.


ДАНС не е политическа полиция


"ДАНС не е политическа полиция, знаете добре това нещо, както и вашите колеги. Ако някое от лицата е извършило нещо против волята му или е било принудено по други причини, най-вероятно ще получи своите последствия." Така Тончев отговори на въпрос на Йордан Цонев от ДПС, свързан с даренията от служители на Nexo.


"И слава Богу, че ДАНС не е политическа полиция. Но финансирането на политическите партии и политическата корупция са много важен елемент от националната сигурност. Имате правомощия и достатъчно други мотиви да разследвате този казус", коментира Цонев. Той припомни, че законът не забранява финансирането на политически партии, но по думите му, когато два или повече пъти едни и същи лица финансират партия с едни и същи суми, дали е налице политическа корупция.


"Не мога да отговоря дали въпросното разследване ще доведе до разкриване на незаконосъобразно финансиране на политически субекти. Проверката, която ДАНС извърши и извършва в момента, е за осъществявани съмнителни финансови операции. Не разследваме дейността на политически партии. Освен информацията, която беше официално изнесена от прокуратурата, друга не мога да добавя. Всички знаете за 12 или 15 превода, които бяха огласени от прокуратурата", добави още Тончев и подчерта, че основата на разследването на ДАНС са съмнителни финансови операции по закона за пране на пари.


"По този начин както върви тази комисия, всичко е безсмислено. Едната институция ще се уповава на другата и нищо няма да установим, а Народното събрание ще приключи. Нито ще чуем имена, нито ще чуем за взаимовръзки. Обществото не може да разбере истината", коментира от своя страна Ивайло Ченчев от БСП.


Асен Василев от "Продължаваме промяната" от своя страна добави, че прокуратурата си позволява да говори доста повече пред българските медии, отколкото на българския парламент. "Може би да вземем и ние по един микрофон и да отидем на брифинг, за да получим информация", коментира Василев. Освен това той посочи, че хронологията, описана от председателя на ДАНС, се различава от тази, обявена от прокуратурата по въпроса за това дали акцията е започнала по българска инициатива, или след искане от чуждестранни партньори.


"Започнала ли е проверка какъв е източникът на изтеклата в медии данъчно-осигурителна информация - дали е изтекла от НАП, или от прокуратурата? Става дума за медийни публикации, в които се твърди, че определени лица от Nexo са получили бонуси в размер на дарението си в месеца, в който са направили самото дарение към "Демократична България", попита Василев.


В отговор Тончев каза, че ще бъде направена такава проверка. Той уточни и че в Националната следствена служба е правено допълнително, свое разследване, а ДАНС не са запознати с голяма част от него.


"По отношение на изтичането на данъчно-осигурителна информация в медиите не мога да отговоря откъде е изтекла такава информация, но ще извършим такава проверка", отговори още Тончев.


По-рано днес съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми от Nexo, на които прокуратурата наложи гаранции от по 1 млн. лв., си направи отвод. В производството, което се гледа при закрити врати, двамата обвиняеми обжалват размера на наложените им парични гаранции.


"Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността, и внушения относно безпристрастността на съда. В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик", съобщиха от Софийския градски съд.


Пълния запис на изслушването на председателя на ДАНС гледайте във видеото:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK