Кратки новини

Кратки новини

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Преводачите на жестов език вече ще получават 39 лв. за час труд

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за българския жестов език, с които увеличиха заплащането на преводачите на жестов език. Предложението за промяна в заплащането е на Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната", уточнява БТА. На заседанието на ресорната комисия той каза, че в момента ставката е 10 лв. на час, а с гласуваната промяна съобразно сегашния размер на минималната заплата ставката ще се повиши на 39 лв.


Депутатите записаха, че размерът на заплащането на един час преводаческа услуга е 5 на сто от минималната работна заплата, установена за страната за съответната година. С промените се дава възможност преводачи на жестов език да бъдат и завършили бакалавърска степен по специалност "Български жестов език" с профил филология.

Транспортният министър обеща увеличение на заплатите в "Български пощи"

Кратки новини

© Министерство на транспорта и съобщенията


Служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща с представители на синдиката КНСБ обяви, че е възложил на ръководството на "Български пощи" до 27 февруари да предложи варианти за ръст на работните заплати на служителите на държавното дружество, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.


Също така по думите на Алексиев стойността на ваучерите за храна на служителите може да бъде увеличена от 60 на 100 лв. на месец. Министърът допълни, че ще бъдат водени разговори с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите, за да бъдат преструктурирани натрупаните задълженията от 72 млн. лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK