Прокуратурата обвини бившия шеф на агенцията по инвестиции за т.нар. златни паспорти

Стамен Янев

© Цветелина Белутова

Стамен ЯневБившият директор на Българската агенция за инвестиции за инвестиции Стамен Янев е бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Разследването, започнало след сигнал от Движението за права и свободи (ДПС) за т.нар. златни паспорти продължава и ако се съберат достатъчно доказателства за други деяния или виновност на други хора, ще бъдат повдигнати нови обвинения.


Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Стамен Янев в момента е в надзорния съвет на Българската банка за развитие. Той беше освободен като директор на агенцията през март миналата година, малко след като ДПС подадоха сигнал до прокуратурата за т.нар. златни паспорти - възможността хора, придобили статут на постоянно пребиваващи в България, да получат гражданство срещу инвестиции.


Бившият шеф на агенцията за инвестиции отрича да е освободен заради "златните паспорти"
Бившият шеф на агенцията за инвестиции отрича да е освободен заради "златните паспорти"


Парламентът гласува в края на март да отпадне тази възможност. Практиката, въведена през 2013 г., по предложение и на ДПС, обаче се оказа, че е по-скоро схема, която позволява чуждите граждани да получават паспорти, но да не правят реални инвестиции.
Стамен Янев беше изпълнителен директор на БАИ по време на второто правителство на ГЕРБ от 2015 г., заемайки поста като представител на Реформаторския блок. Той остава начело на институцията и по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Кирил Петков като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев го върна на поста директор на Агенцията по инвестиции.


Работата по случая е започнала през февруари 2022 г. В сигнала на ДПС се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респективно - подзаконови актове по прилагането им. Досъдебното производство по случая е образувано от закритата вече специализирана прокуратура на 7 февруари.


В синхрон с ДПС управляващите окончателно премахнаха "златните" паспорти
В синхрон с ДПС управляващите окончателно премахнаха "златните" паспорти

"След като са събрани достатъчно доказателства, като обвиняем е привлечен Ст. Я. за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г., като изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага. От действията му са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ", става известно от съобщението на прокуратурата.


В измененията в края на март беше прието и предложение на ДПС в 4-месечен срок от влизане в сила на промените ДАНС да провери всички преписки по придобито гражданство срещу инвестиции. Ангажимент за това пое премиерът Кирил Петков в разговор със санкционирания от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски в Народното събрание на 11 февруари. Какви са резултатите от тези проверки все още не е известно. В началото на декември миналата година служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи, че България е отнела още 12 "златни паспорта" и е в ход процедура за други пет. Въпросът ще бъде поставен и на едно от предстоящите, което ще е и едно от последните заседания на комисията по правни въпроси в отиващия си 48-и парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK