Предизборно парламентът одобри да има безплатни учебници за всички ученици

Предизборно парламентът одобри да има безплатни учебници за всички ученици

© Николай ДойчиновЕдинодушно и без дебат парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас. Законопроектът беше одобрен с 190 гласа "за", като депутатите се съгласиха нововъведението да важи и за електронните учебници. Промените обаче ще влязат в сила не от тази, а едва от учебната 2024-2025 г.


Досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас. Разходите за учебниците за класовете от 8-ми до 12-и ще възлизат на 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта и съответно по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците.Депутатите решиха и да увеличат периода за изготвяне на стратегия за развитие на учебната институция. Досега тя беше за 4 години, но вече ще се изготвя за 5 от педагогическия съвет. Парламентът записа стратегията за развитие на детската градина или училището да съдържа насоки по следните въпроси: качество на образованието и мерки за неговото повишаване; патриотично възпитание; формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците. Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.


След приемането на законопроекта лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на депутатите за единодушието, особено "след острите реплики и обиди от сутринта". Показахте, че можем да направим нещо добро заедно за децата, каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK